10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

„Айлан“ от Иран е пионер във фолклорните и ритуални танци на азерите

Иран има дълга история, изпълнена с богато и автентично културно и художествено разнообразие. Голяма част от населението на Иран (почти 30%) се състои от азери, които имат много ярки и запомнящи се фолклорни ритуали.

Ритуалните танци на народите са свързани с културата и начина на живот на предците, развивали са се през годините и сега са неизменна част от битието и живота на народа. Това е придружено с красотата, радостта и тъгата, традициите на хората и нацията.

Азербайджан е страна, известна със своите традиции и изкуство. Фолклорните танци на азерите са формирани в хармония с азербайджанската традиционна музика и има възможност да поддържа автентичност и характер като изящно изкуство през годините и до днес.

Сред тези ритуални танци са Shenlik, Yalli, Shele Qoy, Qaytaghy, Lezgi, Khan Chobani, Kechmemesi, and Sari Gelin.
Танцов състав „Айлан“  е пионер във фолклорните и ритуални танци на азерите. Започнали са дейността си през 2007 година в Техеран с цел да покажат и популяризират ритуалното спортно изкуство.

Ръководител на групата е Тохит Хаджибабаей. Разделена е на две възрастови групи – детска и за възрастни. Имат много изяви в различни градове на Иран и участия в различни международни фестивали. Техни изпълнения са излъчвани по различни Тв канали, като IRIB в Иран и TRT Turk в Турция.

Част от последните изяви на ТС „Айлан“ през 2016 са: Международен фестивал “41st Edmonton Heritage”, Канада; Международен фестивал “DOSLUQ” , Азербайджан; Международен фестивал “UNDER THE SPANISH SKY”, Испания.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук