12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Ако не започне спешно укрепване, църквата „Св.Св. Кирил и Методий” ще се срути

В община Бургас беше представен работен проект за укрепване на храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Църквата, която е паметник на културата, е на път да се срути, след като преди две година на площада пред нея започна изграждането на подземен паркинг. Пукнатините са по фасадата, арките и купола. Богослужение не се извършва, а през март вярващите организираха литийно шествие за спасението на храма. В момента църквата  е подпряна със скеле и е укрепена аварийно.

Проектът предвижда усилване на фундаментите с циментови пилони, обработка на пукнатините със специален разтвор и укрепване на арките. Подобен проект се изпълнява  за първи път в България. Проф. Милев, въпреки многобройните настоявания  отказа да каже колко приблизително ще струва укрепването и колко точно са пукнатините.

Възложител на проекта е църковното настоятелство. От храма се надяват да се намери финансиране за проекта. По техни изчисления сумата ще надхвърли милион и половина.

Имотът, върху който е построен храм „Св.Св. Кирил е Методий“ е църковен, но от общината в Бургас обещаха пълно съдействие  на църковното настоятелство за съгласуване на проекта за укрепването на храма с Министерството на културата. Предстои избор на изпълнител. След укрепването на храма ще бъде изготвен и архитектурен проект, за да се възстанови църквата в първоначалния и вид.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук