11.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Александрина Пендачанска взе наградата на Фондация „Аполония”

Фестивалът „Аполония” в Созопол започна с връчването на наградата Аполон Таксофорос, която се присъжда от 1999 г. за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Неин носител тази година стана оперната певица Александрина Пендачанска, която е световно сопрано. „Вълнението ми е много голямо, защото съм първата жена, която получава тази награда. В България има  още много жени-творци, които я заслужават”, каза от сцената оперната прима.

Пендачанска, заедно с първия носител на статуетката пианистът Людимил Ангелов, откри празниците на изкуствата тази година, с концерт.

Най-развълнуван преди старта на поредната Аполония беше нейният създател проф. Димо Димов: ”Всяка Аполония е нещо различно, всяка Аполния е един скок за нас, тя е едно изпитание…”

В афиша на „Аполония” са включени театрални постановки, концерти, премиери на книги, изложби, като всеки може да избере своето събитие. От 1984 година на созополския бряг си дават среща артисти от различни жанрове и софийската бохема.

В афиша на  28-то издание на фестивала са включени над 70 арт събития, които публиката ще може да гледа на 5 сцени, в продължение на 10 дни.

Празниците на изкуствата ще продължат до 8 септември.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук