12.1 C
Бургас
вторник, май 21, 2024

„Алфа Рисърч“: 60% от българите подкрепят студентските протести

Продължаващите повече от седмица студентски протести имат подкрепата на 60% от българите. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“*, публикувано на страницата на агенцията в интернет.

Моралният характер на тези протести е истинската победа, коментира управляващият партньор на „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова в предаването „Неделя 150“ на БНР, където представи и резултатите.  Според нея предсрочните избори са неизбежни при тази поляризация на обществото и ескалацията на институционалното политическо недоверие.

Според 64% от анкетираните те са оценени като „спонтанни, водени от чувство за справедливост“.

 

 

Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64-67%), а малко по-ниско (59-56%) – в областните градове и селата.

Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи. Тя варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно равнище.

 

 

Нагласите се обръщат единствено при хората над 60 г., които са и най-поляризирани – 47% одобрение срещу 52% неодобрение.

 

Със студентската окупация започва да се пропуква една от най-упорито налаганите тези за протестите

избухнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – че протестиращите, които и да са те, са водени не от морална кауза и възмущение от начина на управление на страната, а са платени и използвани от политическата опозиция, коментират социолозите.

Две трети от българите застават зад тезата, че

студентските протести са „спонтанни, водени от чувство за справедливост“

29% – че са „платени и обслужват партийни интереси“ “ (това е основната теза на управляващите – бел.ред.). Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят протестните действия, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.

 

 

Очакванията за развитието на протестите също опровергава тезата за тяхното „отмиране“ –

58% от хората смятат, че те ще се разраснат

а 41% – че ще се изтощят, преди да „събудят“ и други социални групи, коментират социолозите.

Според тях разбираемо в мнозинството си хората, които подкрепят протестите са по-големи оптимисти за развитието им, а противниците им имат по-високи очаквания за провал. Интересни тук са изключенията от общата тенденция – сред неподкрепящите протестите прогнозите за разрастването им са по-високи (38%), отколкото са скептичните нагласи сред привържениците им (25%). Накратко това означава, че доскоро

твърдата убеденост на противниците на протестите, че промяна на статуквото няма да се случи, започва да се пропуква

И това става с по-бързи темпове, отколкото се изхабява енергията на протестиращите, коментират социолозите.

 

 

В изследването си социолозите от „Алфа Рисърч“ са засегнали въпросите как новата вълна на протести се отразява на доверието в институциите, политическите сили и правителството, каква е обществената оценка на модела за успех „Пеевски“ и на мораториума за продажбата на земи на европейски граждани. Пълните резултати ще бъде публикувани в началото на седмицата.

* Изследването е проведено сред 1030 души в периода 26-31октомври 2013 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на интервюираните лица.

dnevnik.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук