11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Амнистия за рибарското селище искат бургазлии

Строителна амнистия за рибарското селище в Бургас и за всички останали в страната поискаха рибарите от морския град по време на гостуването на „България избира“ на TV7 и News7. Бургазлии се оплакаха от прекомерно високата такса смет, особено за фирмите. Амнистия за рибарското селище в Бургас и за всички останали в страната – от Дуранкулак до Резово и от Видин до Силистра, поискаха бургаските рибари на живо от площада в морския град по време на излъчването на „България избира“ на TV7 и News7 тази сутрин.

„Общината не е страна по нашия спор, ние имаме директен спор с министерството на земеделието“, обясни шефът на рибарското сдружение „Морски сговор“ Димитър Янчев. Той посочи, че затова трябва да се промени законът, защото в момента рибарските селища са дискриминарани. Като аргумент бургаският рибар изтъкна, че миналата година парламентът е приел амнистия за всички постройки, строени до 2001 г. Ще подкрепят ли нашето искане  да бъде приета строителна амнистия за рибарските селища, попита човекът кмета Димитър Николов.

„Ние подкрепяме инициативата на Тони Димитрова и Стефан Диомов, подкрепяме амнистията, но министерството отговаря „не“ до момента”, каза Димитър Николов. По думите му тази седмица е трябвало да влезе техника за асфалтиране на двата канала, където е рибарското селище, и да се прокопае трети, плюс изграждане на паркинг и канализация по общински проект. Проектът е бил за безвъзмездно прехвърляне на собствеността от държавата към общината. Ние ги спряхме, защото рибарите ни помолиха да ги спрем, тъй като адвокатите на сдружението им обяснили, че има и друг начин да се спаси Рибарското селище, обясни кметът на Бургас. Става дума за 45 дка, които са спорни от 40 г.

Като друг основен проблем бургазлии изведоха скъпата такса смет за бизнеса. Те поискаха от всички общински съветници на сцената, представители на БСП, СДС, партия „Средна европейска класа и партия „Лидер“ и от кмета Димитър Николов от ГЕРБ размерът й да се редуцира, защото унищожава препитанието им. 3000 лв. такса смет плаща един ресторант, възмути се гражданин от площада. Много общини намалиха таксата и данъчното бреме, тук се увеличават, обвини общинският съветник от соцпартията Евгений Мосинов. Константин Бачийски от „Средна европейска класа“ констатира, че няма как намаляването на таксата да се случи без ГЕРБ, тъй като те имат мнозинство в Общинския съвет.

„Такса смет не е проблем само на Бургас. Досега не сме открили механизъм и толкова справедлив модел. Трябва изцяло да се промени законът, за да се определя таксата на база на изхвърляне на отпадък.“ По думите на Николов юридическите лица са най-ощетени, докато жителите на Бургас плащат сравнително ниска такса. „Ние сме готови на диалог, той трябва да се случи до края на годината, за да може в новия бюджет да се заложи редуцирането на такса смет“, допълни градоначалникът. По думите на Николов и сега има начин една фирма да си намали размера на данъка за смет от 15 хил. лв., например почти двойно – на 6,5 хил. лв., като избере да плаща на контейнер, а не на промили.

Представители на протестиращите в Бургас, които следят по негова покана работата на общината и присъстват на всички оперативки, пък заявиха, че са разработили методология за такса смет, която да е справедлива за всички, и са готови да я представят.

Синята зона бе друг „горещ картоф“ сред местните проблеми на бургазлии. Гражданка предложи да не се репатрират колите на хората, а да се глобяват на място. „Няма нужда да бъдат репатрирани колите на гражданите, да се налагат глоби и на място да бъдат събирани. Нека да има паркинги в централната част, а не да стоят дупки в центъра на Бургас“, предложи жената. Кметът бе атакуван от общинските съветници за Синята зона, но той защити позицията си, че преди въвеждането й в центъра е царял хаос и е нямало места за паркиране. иначе Николов се съгласи, че няма нужда Синята зона да бъде разширявана. От думите му стана ясно още, че бургаските депутати са били най-доброто лоби на града пред държавата.

В рамките на шест седмици екипът на „България избира” обикаля 19 града и дава микрофона за дискусии между народа и местната власт, ще извади на светло местните и националните проблеми. Живите предавания на TV7 са във вторник, сряда и четвъртък от 08:00 и 17:00, a най-интересните моменти от турнето зрителите на NEWS7 ще гледат от 21:00.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук