18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Ананиева: Всички училища са включени в системата за видеонаблюдение

Всички наши училища са включени в общинската система за видеонаблюдение, каза Йорданка Ананиева, зам.-кмет по Култура и образование в община Бургас. Тя допълва, че тази система ще започне да се изгражда тази година. Според нея е хубаво, че сега има изградени съвременни средства за видео наблюдение. „До тях ще имат достъп и в полицията, и в Центъра за наблюдение, така че да може във всеки един момент да се наблюдават сградите и пространството около училището”, информира Ананиева.

Тя допълва, че записите ще дават възможност за преглед и откриване на нередности. Тя издаде, че предстои една по-голяма и по-мащабна дейност по обезпечаването на сигурността на децата. От общината ще въведат изисквания, които всеки директор на учебно заведение трябва да спазва. „Ще искаме хората, които поемат ангажимент за охраната и сигурността на децата да минават специално обучение. Да имат документ за това, че са преминали такова обучение и могат да се справят в различни ситуации. Ние сме правили такова обучение преди година и половина.

При него общината е провела инструктаж на тези охранители. Но ще бъдем по-взискателни към избора на директорите за хора, които осъществяват охраната”, информира зам.-кметът. Тя обясни, че от всяко учебно заведени ще се иска да предостави и определен план, по който се охранява цялата сграда. Ананиева допълва, че те трябва да разполагат с такава система за охрана съобразно спецификата на училището – по-малки, по-големи, с едносменен режим, с двусменен режим на работа.

„Дали ще е наблюдение на коридорите в училището, дали ще е форма на дежурство, като дежурен учител или друга форма, която те си изберат. Преди известно време г-н Николов лансира идеята, че ще правим и внезапни тестове за наркотици в училищата. Така че ние готвим и тази процедура да може да стартираме и наложим като практика. По този начин да се опитаме да направим и достъпа на хора, които обикалят училищата с цел продажба на дрога по-трудно достъпен”, обясни Ананиева.

Тя допълва, че община Бургас е в постоянна връзка с органите на полицията за осигуряване на сигурност в самите училища. Тя допълва, че е засилено тяхното присъствие в часовете, когато учениците си тръгват от училище или си сменят смените. Според нея тогава има най-голямо натоварване, най-голямо движение на ученици и рисковете са най-големи. „Въпреки, че нашите деца са подложени на много стресови фактори и трябва да сме бързи, адекватни, динамични към променящата се среда и да можем бързо да отриагираме на сигналите, които получаваме по един или друг начин”, смята Йорданка Ананиева./ ИА „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук