13.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Ананиева: Още не сме получили договор от пристанището за превоза на пътници оттам до Острова

„Все още нямаме договор от Бургаското пристанище за използването на корабно място за туристически превози до остров „Св. Анастасия”. Единственият такъв, с който разполагаме, касае служебните лодки, които се използват от персонала на острова и го зареждат с консумативи.” Това обяви заместник-кметът в община Бургас, Йорданка Ананиева. Днес директорът на порта заяви, че е изпратил подобен договор на местната администрация преди повече от месец, но до момента той не бил подписан.

Проблемът с корабчето „Кук“, с което трябва да отплаваме за острова е, че в повечето случаи то няма възможност да акостира на Моста, тъй като пристана е открит и структурата му е твърде ниска. Въпреки, че неуредици с превоза на туристи има, Ананиева изключи обвиненията за не добре свършена работа по цялостния проект за превръщането на Острова в атрактивна туристическа дестинация.

„Проблемът с корабчето, което превозва пътници, може да бъде проблем на всеки друг плавателен съд. Когато морето е над 2 бала няма кораб, който може да акостира на открит пристан какъвто е случая с Моста. В проектната документация е описано, че кораб може да тръгва оттам, но не винаги. Общината ще реализира пътувания от Моста, но само ако времето позволява това и няма риск за безопасността на гражданите”, каза Йорданка Аниева.

Общината търсим решение на проблема, увери тя. Един от вариантите е да се използва построената вече Морска гара. „За съжаление ние все още нямаме договор от Пристанище-Бургас за осъществяване на пътнически превози оттам. Очакваме такъв в най-скоро време. Вчера поставих този въпрос на среща, която имахме с представители на Пристанищна администрация и управлението на порта”, допълни Ананиева.

Тя не пожела да коментира цената на билетите за пътуване до „Св. Анастасия” и заяви: „Стойността им се определя с решение на Общински съвет – Бургас. Не мога аз да реша дали ще има увеличение или не.” Пред журналисти изпълнителният директор на пристаището заяви, че общината ще трябва да плаща по 60 евро цента на пасажер. „Нелогично е да посрещаме круизи от цял свят, а бургазлии да не могат да отидат до Морска гара, да си вземат билет и да отидат до Острова”, коментира от своя страна заместник-кметът Йорданка Ананиева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук