13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Ангел Иванов:„ТРИНИТИ S” подготвя традиционния Великденски турнир по стрелба“

Г-н Иванов, какво мислите за професионалното обучение на хората, работещи в охранителния бранш?

-Житейският ми опит е доказал, че за да искаш да си професионалист, трябва непрекъснато да се усъвършенстваш. Ето защо през 2004 г. създадохме Център за професионално обучение на охранители „Тринити S“ (ЦПОО). Идеята ни бе да създадем професионален център за обучение, който по качество на предлаганата услуга да е конкурентоспособен на водещите фирми в този бранш. Целта ни бе обучаващите да придобият необходимата подготовка и да изградят качества, превръщащи ги в професионалисти в охранителната дейност. Днес, с гордост мога да заявя, че първоначалната ни цел, да сме едни от най-добрите в това, което предлагаме, е факт.

-Има ли други охранителни фирми в България и региона със собствени учебни центрове?

-Охранителна фирма „Болкан Секюрити“ е единствената в България, която има собствен Колеж по охрана. В Югоизточна България „Тринити S“ е единственият лицензиран център, в който може да бъдат обучавани професионални охранители. При нас, към настоящия момент, по специалност „Физическа охрана на обекти“ се обучават шестдесет и двама охранители. Обучението им се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. През 2010 г., по същата програма, предстои обучение на охранителите и по специалностите „Банкова охрана и касова дейност“ и „Лична охрана“. Обученията по програми на Европейския съюз са една от другите положителни страни в дейността на „Тринити S“.

-Какви сертификати се издават на завършилите Центъра?

-Когато обучаващия премине курс по допълнителна квалификация му  се издава „Удостоверение за професионално обучение“, по образец на Националната агенция за професионално образование и обучение към Министерство на образованието и науката. Преминалият пълен хорариум от часове, при успешно завършване, получава „Свидетелство за професионална квалификация“.

-Какви са специалностите, видовете обучение, преподавателите?

-Обучаващите могат да придобият опит и да получат удостоверение по специалностите „Лична охрана“, „Банкова охрана и касова дейност“, „Физическа охрана на обекти“ и „Организатор на охранителната дейност“. В центъра се провежда и обучение за боравене с оръжие по Наредба № I – 199 на МВР, както и придобиване на умения по динамична стрелба. Преподавателите ни са хора, висококвалифицирани в сферата на охранителната дейност, бивши служители на Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи. Центърът работи и с професори от УНСС – София и Варненски свободен университет.

-Няколко думи за самото обучението ?

В зависимост от специалността, по която се обучават охранителите, максималният срок е с продължителност една година. Изискванията към кандидатите, желаещи да се включат в програмите за професионално обучение, се отнасят до минимално допустимата възраст, тоест 18 години, здравословно състояние, както и входящо образователно равнище – основно образование. Редица са компетенциите, които придобиват обучаващите се. Като част от тях са умения за извършване на охранително проучване на обекти за охрана, създаване на организация за охрана, прилагане на средствата и методите за овладяване на извънредни ситуации (терористичен акт, вземане на заложник, стихийно бедствие и др.), умение за прилагане на различни защити при нападение от едно или няколко лица, въоръжени с хладно и/или огнестрелно оръжие, както и прилагане на помощните средства за защита (електрошокови палки, газово оръжие, белезници и др.), оказване на долекарска помощ при нараняване с хладно, газово и огнестрелно оръжие. Водене на точен огън със стрелково оръжие по неподвижни и подвижни цели, денем и нощем, оценка на обстановката в обектите за охрана и адекватно реагиране на измененията, правилно боравене със зачисленото  оръжие. Осъществяване на манипулации с предполагаемо взривно устройство, изземване и съхраняване на следи и веществени доказателства, както и действия, запазващи живота на нападателя в рамките на неизбежната отбрана.

Тъй като месец март е месец на дамите, няколко думи и за тях?

Към настоящия момент в центъра не са записани  дами, но се надявам в близко бъдеще интерес да проявят и жени, тъй като те притежават нужната амбиция, хъс и постоянство за успешно завършване на курсовете за обучение, които предлагаме.

Какви условия предлага Центъра?

Центърът разполага с два учебни кабинета в собствена административна сграда, оборудвани по съвременни европейски стандарти. За целите на практическото обучение разполагаме със стрелбищен комплекс, включващ три учебни кабинета, дванадесет коридора за стрелба и модерно оборудвана фитнес зала. Цената на обучението е в зависимост от избраната специалност и броя часове. Варира от 150 лв. за боравене с късо бойно оръжие до 1200 лв. за специалността „Лична охрана“. За по-ефикасно преминаване на обучението, ние сме в партньорски отношения със Института за следдипломна квалификация към УНСС – София.

– Какво предстои в най-близко време на ЦПОО „Тринити S“?

-В момента усилено подготвяме традиционния Великденски турнир по стрелба. Той ще се проведе за трета поредна година, през април. В него се състезават не само охранители, но и всички желаещи да покажат уменията си. Турнирът е под патронажа на кмета на гр. Бургас Димитър Николов и има осигурен награден фонд. Освен това средствата придобити от него се използват за благотворителност. От 2010 г. турнирът е включен в календара на „Българската федерация по бойно-приложни спортове“ . Очаква се тази година да придобие международен статут  под наименованието „Традиционен Великденски турнир по стрелба – Бодигард 2010″, като в програмата ще се включат и техники по съпровождане на ВИП персони и майсторско управление на автомобил.triniti.jpgtriniti1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук