12.6 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Ани със златен медал от Световните Спешъл олимпикс

 След успешно завоюваните златен, сребърен и бронзов медали на  Световните Спешъл олимпикс игри, проведени през тази година в Атина, Гърция, бургаската участничка от Националния отбор на България – Анета Захариева / 16 годишна от Ресурсен център – Бургас/, се завърна в крайморския град рано тази сутрин. Анета участва в дисциплината тенис на маса, която упражнява от 4 години. Златния си медал младата бургаска спортна надежда получили в играта за смесени двойки, сребърния за двойки момичета, а бронзовия – за индивидуална игра на тенис на маса.ani-s-blizki1.jpg                Припомняме, че в Световните Спешъл олимпикс игри атлети с интелектуални затруднения от над 150 страни се състезават в дисциплините : плуване, атлетика, маратон, бадминтон, баскетбол, боче, колоездене, футбол, голф, гимнастика, ролкови кънки и още много други. Бургас традиционно се представя с атлети в различни дисциплини, като винаги отстоява призови позиции. Тазгодишното участието на българските атлети с интелектуални затруднения в Световните игри на Спешъл олимпикс Атина  ‘2011 е под почетния патронаж на г-жа Цецка Цачева – Председател на Народното събрание.

Движението Спешъл Олипикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шривър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 2.5 милиона хората с интелектуални затруднения и осигуряващо занимания и състезания в олимпийски спортове за повече от милион атлети в над 160 страни.

В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма през 1994 година. 

След възстановянето през 2003 г. под председателството на проф. Светослав Иванов  Програмата на Спешъл Олимпикс в България подпомага спортните занимания и състезания:за повече от 3000 атлети с интелектуални затруднения (на възраст от 8 до 37 години), 500 партньори (младежи без интелектуални затруднения на възраст 8-17 години) с помощта на над 200 треньора и 150 доброволеца; в 17 спорта (летни спортове: футбол, народна топка, лека атлетика, гимнастика, тенис на маса, тенис на корт, плуване, бадминтон, баскетбол, боче, боулинг, гребане, ветроходство, джудо, ушу; зимни спортове: алпийски ски, бързо пързаляне); в 23 от 29 области на страната; в 50 от 76 помощни училища; в 19 от 29 ресурсни центрове; в 57 интегрирани общо образователни училища; в 15 от 27 дома за възрастни с умствена изостаналост; в над 150 общински, училищни и домови състезания; в над 60 регионални състезания; в 25 национални едноспортови състезания.ani1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук