20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Антените на мобилните оператори безопасни. Кметът не вярва – иска контрол.

   Няма вредно излъчване от антените на базовите станции на мобилните оператори. Това стана ясно на публичен дебат иницииран от кметът на Бургас Димитър Николов и омбудсманът на града Таньо Атанасов . В срещата взеха участие и представители на Българската академията на науките, Националния център по опазване на общественото здраве, Комисията за регулиране на съобщенията, неправителствени организации, представители на мобилните операторите и граждани. Повечето от тях не криеха опасенията си от вредните излъчвания от антените на GSM операторите

  Целта на проведената дискусия  бе да се внесе яснота по въпроса има ли вредно въздействие електромагнитното поле от антените върху здравето на хората. По думите на омбудсмана на Бургас Таньо Атанасов дали има риск за здравето или не, има начини Общината сама  да контролира параметрите на излъчване на електромагнитните устройства.

     На  проведената дискусия се взе решение за  прилагане  на европейските практики за мониторинг на тази дейност.  Община Бургас внася в Общинския съвет докладна записка  да се закупи собствена апаратура за измерване на електромагнитното поле около базовите станции. Така във всеки един момент ще се осъществява независим Остарялата нормативна наредба обаче не позволява на общината да налага санкции. Общинската администрация може само да констатира и да отправи сигнал към Националния център за опазване на общественото здраве. Така от бургаска община ще търсят възможности за промяна на законовите разпоредби.

Участниците в срещата се обединиха около идеята за по-голяма прозрачност във контрола над базовите станции на мобилните оператори, което ще елиминира напрежението сред гражданите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук