12.6 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Апаратура от последно поколение ще има новата болница в „Меден рудник”

С апаратура от последно поколение ще бъде оборудвана новата болница в к-с „Меден рудник”. Това стана ясно днес на презентация, която се проведе в Община Бургас в присъствието на кмета Димитър Николов,  зам.-кметовете по здравеопазване и финанси д-р Лорис Мануелян и Красимир Стойчев, представители общинска администрация, Регионалната здравноосигурителна каса и Регионалния център по здравеопазване, общински съветници.

 

Инвеститорът на обекта д-р Пенко Пенков представи техниката, с която ще се работи в отделенията, кабинетите и клиничната лаборатория на Многопрофилната болница за активно лечение и медицинския център. Всички те ще разполагат с оборудването, което се изисква от здравноосигурителната каса, но в последен вариант на техниката. Някои от апаратите ще правят за минути изследвания, които в момента отнемат дни.

 

„За нас е особено важно фирмите-доставчици на техниката да осигурят най-добрите специалисти, които да обучат бургаските лекари”, подчерта по време на презентацията кметът Николов. Той заяви, че Общината е готова да предостави преференции на видни медицински специалисти, които ще дойдат да работят в Бургас.

От своя страна д-р Пенков съобщи, че вече се водят разговори с хабилитирани лица от София, които да идват в новата болница, както и да правят консултации on-line при по-сложни случаи.

 

Инвеститорите и кметът се договориха Община Бургас да помогне да се издирят всички бургаски студенти по медицина и стоматология, независимо дали следват у нас или в чужбина, и да им се предложи да завършат специализацията си и да останат да работят тук.

 

„Имаме амбицията с построяването на болницата да се промени картата на лечебната мрежа за цяла Югоизточна България и да се повиши конкурентното ниво на лечебните заведения в Бургас”, заявиха още от фирмата-инвеститор.

 

От там планират до края на месец октомври да предадат сградата на медицинския център, а до Нова година да е готов Акт 16 за цялата болница. След това ще бъде входирана молба в Министерство на здравеопазването за издаване на разрешение за работа на лечебното заведение.

 

Чрез публично-частно партньорство в к-с „Меден рудник” са построени многопрофилна болница /9 декара/ с медицински център /5 декара/ – две сгради с топла връзка между тях. Община Бургас предостави свой терен, а инвеститорът „МБАЛ д-р Пенкови“ ООД построи сградите.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук