8.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Апелативен съд – Бургас инициира пилотни обучения на магистрати в партньорство с НИП

Регионални обучения на съдии по актуални казуси от съдебната практика се проведоха в Апелативен съд – Бургас. Институцията е партньор по проекта „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието“, който се финансира по ОП Добро управление и се изпълнява в рамките на 24 месеца от Националния институт на правосъдието.

През проектния период съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от цялата  ще преминат специализирани обучения по различни теми от областта на гражданското, наказателното и административното право, правото на ЕС. Занятията в Бургас заедно с тези в Добрич са пилотни по проекта. Лектори бяха съдия Марина Михайлова от ВАС и съдия Тотка Калчева от ВКС.

Наказателните съдии и прокурори от окръжна и апелативна прокуратура дискутираха по въпроси свързани с новата компетенция на апелативните съдилища относно разпоредбите на Глава четвърта от Закона за административните наказания и нарушения, които се отнасят до имуществената отговорност на юридическите лица и едноличните търговци.

Темата на регионалното обучение на съдиите, които работят в областта на гражданското и търговското право бяха неравноправните клаузи в договорите за кредит и колективните искове по Гражданско процесуалния кодекс. Беше обсъдена съдебната практика в тази област на Съда на ЕС, на ВКС и на съдилищата в апелативен район Бургас.

Целта на проекта „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието“ е повишаване на професионалната квалификация на магистратите, съдебните служители чрез провеждането на присъствени, регионални и дистанционни обучения, предлагани в съответствие с най-добрите европейски практики.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук