12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Апелативен съд Бургас обяви за решаване наказателно дело на бивш директор на Затвора Бургас

Апелативен съд Бургас изслуша днес пледоариите на страните по наказателното дело срещу бившия директор на Затвора Бургас Диян Костов. Костов бе признат за невиновен по повдигнатото му обвинение за това, че на 23.03.2007 г. в гр. Бургас в качеството си на Началник на затвора гр. Бургас, е превишил властта и правата си, като преместил в затворническо общежитие в„Житарово“, лишен от свобода, изтърпяващ наказание при строг режим.Деян КостовПреместването е извършено в нарушение на Закона за изтърпяване на наказанията, с цел да набави  облага, изразяваща се в това, че затворникът е преместен в затворническо общежитие, при по-лек режим от наложения му, без да има за това решение на комисия, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици: уронване престижа на институциите – българския съд, Министерство на правосъдието, ръководството и администрацията на местата за лишаване от свобода. Въззивното дело в Апелативен съд Бургас е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас заяви, че не поддържа протеста на Окръжна прокуратура Бургас и споделя мотивите на Окръжен съд Бургас към постановената на 05.11.2014 г. оправдателна присъда. Прокурорът намира, че обвинението не е доказано. Той обърна внимание, че преместването на затворника е станало със заповед на Главния директор на дирекция „Изтърпяване на наказанията“, след като е бил потърсен лишен от свобода с необходимата квалификация за поддръжка на земеделския инвентар на затворническото общежитие. Като директор на Затвора Бургас Костов оставил няколко месеца затворника в основния корпус, за да оцени риска, който той носи. След това бил прехвърлен в затворническото общежитие, където обаче бил лишен от правата на изтърпяващите там присъди при общ режим. Държаният обвинител посочи, не е доказано и наличие на специалната цел, която предвижда подобно обвинение.

Двамата защитници на Костов също пледираха да бъде потвърдена оправдателната присъда. Те отбелязаха, че подзащитният им е запознал през 2006 г. членовете на Управителния съвет на фонд „Затворническо дело“ с необходимостта от ковач за затворническо общежитие „Житарово“. Практиката по това време била да се преместват годишно 50 – 60 лишени от свобода, за да полагат труд според професионалната им квалификация. С преместването не били настъпили вредни последици, нито се установявало да е направено със специален умисъл.

В обясненията си пред Апелативен съд Бургас подсъдимият каза, че никога не е имал намерение да облагодетелства когото и да било. Неговата цел била държавното предприятие да работи с печалба, за което той бил персонално отличен с награда.     „През цялата ми 25-годишна кариера водещ мотив за мен е бил изпълнението на закона и създаване на модел за пенитенциарна система за лишените от свобода.“, заяви Костов.

Апелативен съд Бургас обяви делото за решаване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук