23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Апелативен съд Бургас остави в ареста обвиняем за умишлено убийство

Апелативен съд Бургас потвърди наложена мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Алдин Емилов. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за извършено умишлено убийство. Според разследването на 31 август 2015 г. около полунощ в село Везенково обвиняемият Емилов умишлено умъртвил 33-годишен мъж, като му нанесъл в областта на сърцето прободна рана с нож.

На 01.09.2015 г. Окръжен съд Бургас е взел спрямо Емилов първоначална мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва това определение на съда с искане да бъде изменена постановената му мярка за процесуална принуда в по-лека.

Днес в съдебната зала той заяви, че не е искал да убие пострадалия. Единственото желание, което имал е да се прибере при семейството си.

Служебният защитник помоли апелативния съд да отмени определението на първоинстанционния съд и да измени наложената мярка спрямо Емилов в по-лека – домашен арест или парична гаранция. Адвокатът пледира, че обвиняемият е с чисто съдебно минало и няма опасност да извърши престъпление или да се укрие. Емилов имал постоянно местожителство в село Везенково, където живеел от 10 години, въпреки че нямал необходимата регистрация. Той има жена и две деца, които в момента издържа, работейки като дървосекач. На 3 септември Емилов е направил пълни самопризнания за извършеното престъпление и по всякакъв начин съдействал на разследващите органи. Самият той искал да бъде извършена и очна ставка между свидетелите и него, за да се разкрие обективната истина. Според адвоката, в случай че наложената мярка за неотклонение бъде изменена, обвиняемият няма да окаже влияние върху свидетелите по делото, т.к. те са дали точни и пълни показания пред съдия.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на искането, като се мотивира с тежестта на повдигнатото обвинение и високата степен на обществена опасност на деянието, за което Емилов е привлечен да отговаря. Прокурорът пледира, че правилно първоинстанционният съд е констатирал, че са събрани безспорни доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. Разпитани са свидетели, единият от които е очевидец на извършеното престъпление, като показанията им напълно кореспондират помежду си. По делото са приложени протокол за оглед на местопрестъплението, протокол за доброволно предаване на оръжието и заключение от изготвената съдебномедицинска експертиза, в което е отразено, че причината за смъртта на пострадалия е остра анемия от проникналото в сърдечната кухина нараняване. Според държавното обвинение обстоятелството, че обвиняемият няма постоянна адресна регистрация води към извода, че същият би могъл да се укрие. Прокурорът намира определението на първата инстанция, с което е наложена спрямо обвиняемия мярка за неотклонение задържане под стража, за правилно и мотивирано и помоли въззивната инстанция да го потвърди.

Апелативен съд Бургас, като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делото доказателства и доводите на страните, потвърди определената на Емилов мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът установи, че той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление. За него е предвидено наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Въпреки че разследването е в начален стадий, съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че събраните доказателства водят до обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът прие, че същият би могъл да се укрие с оглед избягване носенето на евентуална наказателна отговорност.

Определението, с което Апелативен съд Бургас потвърди наложената на Емилов мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук