16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Апелативен съд – Бургас отложи наказателно дело срещу лекар за смъртта на малко момиченце

Апелативен съд – Бургас разгледа дело, образувано по жалба на подсъдимата Славка Кирилова – Боризанова, срещу постановената й от Окръжен съд Сливен през януари присъда. С нея тя е призната за виновна, че през април в гр. Ямбол, поради немарливо изпълнение на работата си като лекар в Детско отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон” АД гр. Ямбол, и на началник на отделението, причинила смъртта на момиченце на 1 година и 8 месеца.

Болница Боризанова  не извършила правилното лечение на остър епиглотит, което довело до развитието на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност у пострадалото дете и като техен резултат до смъртта му, настъпила в 16.45 ч. на 20.04.2010 г. Решаващият съд й е наложил наказание 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложил с 4 години изпитателен срок. Тя е лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от 2 години. Първата инстанция е постановила Боризанова да заплати на гражданските ищци – родителите на пострадалото момиченце, обезщетение в размер на по 100 000 лв. за всеки, за причинените им неимуществени вреди – болки и страдания, поради настъпване смъртта на дъщеря им.

Подсъдимата обжалва този съдебен акт с искане да бъде оправдана или делото да бъде върнато за ново разглеждане от първоинстнационния съд. В две въззивни жалби тя и тримата й защитници поставят искания за събиране на нови гласни и писмени доказателства и за допускане на нова съдебно-медицинска експертиза, която да установи причините за смъртта на детето.

Апелативен съд Бургас намери за основателни част от направените искания и разпореди МБАЛ „Св. Пантелеймон“ да представи заявление на друг лекар по отношение на трудовите му правоотношения, което е трябвало да бъде обсъдено на медицински съвет, в който се твърди да е участвала подсъдимата, както и заверено копие от медицински журнал. А също справка за алгоритъма на лечение на деца, лекувани от епиглотит там към април 2010 г.Изискана бе справка от мобилен оператор, за данни от мобилния телефон на майката на пострадалото дете между 14 и 16 часа на 20.04.2010 г., за да се установи евентуалното й местонахождение.

Съдебният състав не уважи искането на защитниците за допускане на нова съдебно-медицинска експертиза, тъй като по делото са изготвени с участие на 11 вещи лица две тройни и една петорна съдебно-медицински експертизи, от които могат да се направят необходимите изводи. Отхвърлени бяха исканията за разпит на множество нови свидетели от болницата и детската градина на детето.

Пресцентърът уточнява, че с присъдата подсъдимата Боризанова е призната за виновна в това, че в нарушение на общоприетите от медицинската наука и практика професионални правила и установените, наложени и приложими добри медицински практики и лечебен алгоритъм за лечение на заболяването – остър епиглотит с изразена остра дихателна недостатъчност и силно затруднено дишане, диагностицирано от нея у пострадалото дете, при липсващи в детското отделение функциониращ ларингоскоп и детски канюли за интубация, в нарушение на утвърдените медицински правила за случая, не е сторила дължимо необходимото за спешна хоспитализация на пострадалата в Отделение по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Св.Пантелеймон” АД гр.Ямбол. Не е потърсила и не е поискала незабавна спешна консултация с интензивен терапевт от ОАИЛ при МБАЛ „Св.Пантелеймон” АД-гр.Ямбол за незабавно осигуряване проходимостта на горните дихателни пътища и възстановяване на достъпа на въздух /кислород/ през тях, чрез използването на ларингоскоп и детски канюли за интубация и последващо поставяне на изкуствена белодробна апаратна вентилация за осигуряване на адекватен кислороден внос, кортикостероидно лечение и бързо започване на антибиотично лечение, неизвършването на които единствено правилни действия за лечение, довело до развитието на остра дихателна /тотално спиране на дишането/ и сърдечно-съдова недостатъчност у пострадалото дете и като техен резултат до смъртта му, настъпила в 16.45 ч. на 20.04.2010 година.

Процесът ще продължи на 12.05.2015 г. в 10,30 ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук