11.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Апелативен съд Бургас потвърди ареста на трима задържани за грабеж на британски граждани

Апелативен съд Бургас потвърди постановената на Динко Динев, Станьо Станев и Георги Георгиев мярка за неотклонение задържане под стража. На 30.01.2015 г. те са привлечени като обвиняеми за грабеж. Разследвани са за това, че на 29.01.2015 г. в с. Биково, община Сливен, в условията на опасен рецидив в съучастие като съизвършители заедно с четвърти обвиняем, са отнели златни накити, пари и други вещи от владението на двама британски граждани, като употребили за това сила и заплашване.

съд бургас

Тримата обжалват пред въззивния съд определение на Окръжен съд Сливен, който на 02.02.2015 г. е взел спрямо тях мярка за неотклонение задържане под стража. Те молят да им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Служебният защитник на Динев счита, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като се грижи за малко дете и има постоянен адрес. Динев обеща пред съда да не се укрие и да не пречи на разследването.

Служебният защитник на Станев посочи, че той е тежко болен и здравословното му състояние може да се утежни в условията на Следствения арест. Пълномощникът счита, че при мярка за неотклонение домашен арест обвиняемият няма да попречи за приключване на разследването и ще получава адекватна медицинска помощ. Станев заяви, че условията в Следствения арест са много трудни за него.

Служебният защитник на Георгиев също се позова на многобройните заболявания на подзащитния му, които били несъвместими с неговия престой в Следствения арест. Той не можел да лекува сериозни си заболявания, съществувала възможност те да се влошат и да се създаде опасност за живота му. Георгиев представи пред въззивния съд документи в подкрепа на твърденията си за влошено здравословно състояние и помоли за по-лека мярка за неотклонение.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас се противопостави на исканията. Той посочи, че тримата са обвиняеми за тежко умишлено престъпление, което са извършили в условията на опасен рецидив. При проведеното интензивно разследване, са били открити част от отнетите при грабежа вещи. Те и останалите събрани доказателства, подкрепяли обоснованото предположение, че Динев, Станев и Георгиев са автори на деянието, за което са привлечени да отговарят. Прокурорът обърна внимание, че тримата са многократно осъждани, включително за престъпления против собствеността. Срещу тях се водят други неприключили досъдебни производства за престъпления от общ характер. По отношение на двамата обвиняеми със заболявания, той коментира, че те прилагат поддържаща терапия, а законът не изключва приложението на най-тежката мярка за неотклонение, поради влошено здравословно състояние. С тези аргументи държавният обвинител поиска да въззивният съд да подкрепи извода на първата инстанция, че са налице условията за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Динев, Станев и Георгиев.

Апелативен съд Бургас като се запозна с обжалвания съдебен акт и събраните доказателства и като взе предвид становищата на страните, прие, че няма основания за определяне на по-лека мярка за неотклонение спрямо тримата и потвърди определението на Окръжен съд Сливен. Съдебният акт на въззивния съд е окончателен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук