16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Апелативен съд Бургас разгледа дело за смърт при катастрофа по пътя за Созопол

Апелативен съд Бургас разгледа жалбата на Димитър Петров срещу присъда на Окръжен съд Бургас, с която е признат за виновен за причиняване смърт при транспортно произшествие. На 14.08.2010 г. на път от гр. Бургас по посока на гр. Созопол на 150 метра след бензиностанция „Пода“ при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Форд Фокус“, е нарушил чл.16, ал. 1 т. 3 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на водач „Шкода Фелиция“ и средна телесна повреда на пътник на задната седалка на „Форда“. кат, камери, път, бургасС тази разпоредба на водачите се забранява на пътно платно с двупосочно движение да навлизат в лентата за насрещно движение. Първоинстанционният съд му наложи наказание 3 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и го лиши от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

Петров обжалва тази присъда с молба тя да бъде отменена и да бъде признат за невиновен.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас пледира присъдата да бъде потвърдена. Държавното обвинение намира за правилни и обосновани изводите на решаващия съд, че фаталният сблъсък не е станал случайно, а е резултат на реакция на подсъдимия. Според вещите лица, изготвили втора петорна експертиза, той е могъл да не завърта волана наляво или да го направи премерено, и тогава не би последвал вторият силен челен удар между двата автомобила. Прокурорът посочи, че Окръжен съд Бургас правилно е определил размера на наказанието на Петров и е отложил изтърпяването му, като е съобразил смекчаващите вината му обстоятелства – чисто съдебно минало, личност с ниска обществена опасност, самият той е пострадал при инцидента.

Процесуалният представител на тримата частни обвинители – малолетната дъщеря, синът и съпругата на пострадалия, поиска да бъдат коригирани мотивите на първоинстнационния съд по отношение на петорната автотехническа експертиза, която адвокатът намира за непълна и необективна. Той обаче поддържа извода на решаващия съд за вината на подсъдимия и намира определеното му наказание за правилно пременено и съобразено с обществената опасност на личността му.

Защитникът на Петров поиска присъдата да се отмени и подзащитният му да бъде признат за невиновен. Пълномощникът твърди, че след първия удар Петров не е имал време за премислена реакция и волево, добре премерено и целенасочено завиване наляво. Затова според него подзащитният му не е нарушил Закона за движение по пътищата. Защитникът пледира съдът да приеме, че причината за пътното произшествие е извън съзнателното участие на неговия подзащитен и да го оправдае.

Петров заяви пред Апелативен съд Бургас, че усетил и видял как ще стане първият удар, но не помни случилото се след това. Той изрази съжаление за „загиналия не по негова вина човек“. Поиска да бъде оправдан, защото не бил виновен за тези последици.

Апелативен съд Бургас обяви делото за решаване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук