10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Апелативен съд –Бургас разгледа дело за убийство на ученик

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд разгледа възивно дело № 251 от 2017 г, образувано по жалбата на Петър Русев (19г.) срещу постановената му присъда на първа инстанция. С нея той е признат за виновен, за това, че на 08.07.2016 г. в гр. Китен, около 03:00 часа, на ул. „Атлиман”, направил опит умишлено да умъртви Борис М, чрез нанасяне на множество порезно-прободни наранявания с нож по тялото и главата. Деянието е останало недовършено поради намесата на екип на Спешна помощ, които са спасили раненото момче. По време на извършване на престъплението Петър Русев е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. Той е осъден на шест години „лишаване от свобода“, които да изтърпи при първоначален строг режим. Съдът е постановил да заплати на пострадалия Борис М. 840 лева имуществени вреди за разходи свързани с лечението му, както и неимуществени вреди в размер на 40 000 лв. считано от 08.07.2016 г. ведно със законните лихви до окончателното изплащане.
Русев и защитникът му обжалват присъдата с молба тя да бъде отменена и да му бъде наложено по-леко наказание. Постановеният съдебен акт се обжалва в гражданската част и от пострадалия Борис М и неговият повереник, които настояват за увеличаване на обезщетението за претърпени неимуществени вреди в размер на 80 000 лв.
Представителят на апелативна прокуратура пледира за наказание „лишаване от свобода“ по-ниско от максимално предвидения в чл. 63, ал 2 от НК размер от 2 до 8 години, предвид на обстоятелството, че през 2016 г. Русев е бил непълнолетен, навършил 16 години.
На първа инстанция делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие като обвиняемият е признал всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства по тях. Русев е направил самопризнания, които се подкрепят от събраните по делото гласни, писмени и веществени доказателства.
Безспорно е доказано, че се касае за опит за убийство, извършен с умисъл без да е имало провокация от страна на пострадалото момче, заяви в пледоарията си прокурорът и допълни, че опасността за живота на Борис М. е била реална, което е доказано и от тройната съдебно медицинска експертиза по делото. Вещите лица са описали подсъдимия Русев като емоционално лабилен, с чести изблици на гняв и прояви на вербална агресия. По делото има данни, че е бил агресивен и към други лица по време на инцидента, обясни държавният обвинител.
Пред съда Петър Русев за първи път се извини на Борис М. и семейството му и заяви, че не имал намерение да го убива.
Въззивният състав счете делото за изяснено и го обяви за решаване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук