17.6 C
Бургас
събота, май 25, 2024

Апелативен съд Бургас разглежда въззивно дело за укрит данък добавена стойност

Апелативен съд Бургас разгледа въззивно наказателно дело за данъчни престъпления срещу Христо Христов и Димитър Нанев. То е образувано по протест на Окръжна прокуратура Бургас и жалба на Христов срещу постановената от Окръжен съд Бургас присъда.

съд бургас

Първата инстанция е признала Христов за невиновен по предявеното му обвинение, че на 13.03.2002 г. в гр. Бургас в качеството му на собственик на капитала, управител и представляващ данъчно задължено лице – Еднолично дружество с ограничена отговорност, е укрил данъчни задължения в особено големи размери. Съдът го е признала за виновен, че на 13.03.2002 г. в същото качество е избегнал плащането на данъчни задължения на данъчно задължено лице в големи размери – сумата от 17 546,14 лв., представляващи дължим за деклариране и за внасяне Данък добавена стойност за данъчен период от 01.02.2002 г. до 28.02.2002 г., като в справка – декларация потвърдил неистина като ползвал счетоводни документи с невярно съдържание – данъчни фактури по неосъществени реално сделки за покупки, които били осчетоводени. Съдът е прекратил наказателното производство по това обвинение, като е приел, че е изтекъл давностният срок.

Окръжен съд Бургас е признал Нанев за невиновен и го е оправдал по повдигнатото му обвинение за това, че за периода от месец август 2001 г. до 14.04.2002 г. в гр. Бургас, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на пълномощник, действащ от името на същото данъчно задължено лице, действайки по силата на безсрочно пълномощно, издадено му от първия подсъдим, избегнал плащането на данъчни задължения на ЕООД-то в особено големи размери – сумата от общо 623 146,01 лв., представляваща дължимия за деклариране и за внасяне Данък добавена стойност за общо 8 данъчни периода. Според обвинението той потвърдил неистина, като за изготвянето на справки декларации, ползвал счетоводни документи с невярно съдържание – данъчни фактури по неосъществени реално сделки за покупки и продажби, които били осчетоводени.

Делото е било разгледано от първата инстанция по реда на съкратеното съдебно следствие, без изслушване на свидетели и вещите лица, като съдът е ползвал при постановяване на присъдата доказателствата, събрани в досъдебното производство. Представителят на Апелативна прокуратура Бургас пледира днес присъдата да бъде отменена и делото да се върне за ново разглеждане на първата инстанция. Алтернативно бе поискано двамата подсъдими да бъдат признати за виновни и да им наложат условни наказания, предвид продължителния срок на наказателното производство.

Държавното обвинение оспорва правните изводи на съда и намира противоречия между присъдата и мотивите към нея, както и в самите мотиви. Оспорва се и изводът на съда, че Нанев не е имал задължение да подава данъчни документи и не е извършил престъпление. Прокурорът коментира като установено, че той е използвал фактури за сделки, които не са реално извършени.

Държавното обвинение смята, че неправилно Окръжен съд Бургас е оправдал Христов по първоначално повдигнатото му обвинение за данъчно престъпление в особено големи размери и го е признал за виновен по правна норма за големи размери. Оспорва се също изводът на съда за изтекъл давностен срок на престъплението.

Защитниците на двамата подсъдими поискаха те да бъдат оправдани поради липса на извършено престъпление. Според пълномощника на подсъдимия Христов не са налице доказателства той да е извършил деянието, не можел да се направи извод за умисъл у подзащитния му и е изтекъл давностният срок. Защитникът на подсъдимия Нанев пледира, че той не е имал задължение да подава данъчни документи и не е получавал пари за това от дружеството. Пълномощникът твърди, че обвинението е било повдигнато 2 дни преди да изтече давностния срок, и според него на Нанев може да се търси отговорност само за последния данъчен период на деянието.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук