13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Апелативен съд осъди разследващ полицай за подкуп

Апелативен съд – Бургас отмени оправдателна присъда на Окръжен съд – Ямбол и постанови нова, с която призна за виновен подсъдимия Стоян Маринов в това, че като разследващ полицай е поискал и приел подкуп, и го осъди на три години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи за изпитателен срок от пет години. Съдът наложи на подсъдимия глоба в размер на 2 000 лева и го лиши от право да заема държавна длъжност – старши разследващ полицай, както и да упражнява разследваща дейност в държавно учреждение за срок от три години.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура срещу постановената оправдателна присъда, която е протестирана като неправилна и постановена в нарушение на закона.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас днес пледира, че протестът е допустим и счита същия за основателен. Прокурорът посочи, че не са били съобразени всестранно и пълно представените доказателства, което е наложило провеждането на съдебно следствие пред Апелативния съд. Прокурорът счита, че фактическите изводи на първоинстанционния съд са необосновани, тъй като не е бил извършен обективен и всестранен анализ на доказателствата по делото и съдът е кредитирал единствено обясненията на подсъдимия Маринов. Той поиска въззивната инстанция да признае подсъдимия за виновен и да го осъди, като определи наказание за срок от 3 години, което да отложи в изпитателен срок от 5 години и да му наложи кумулативно предвиденото наказание глоба в размер на 2000 лева. Поиска също съдът да лиши Маринов от правото да заема определената длъжност.

Защитниците на Маринов помолиха съда да остави протеста на прокуратурата без уважение. Те посочиха, че при провеждане на съдебното следствие пред настоящата инстанция, не се е констатирало изменение на фактическите обстоятелства, установени както по време на досъдебното производство, така и в производството пред първоинстанционния съд. Адвокатите поискаха от въззивния съд да потвърди постановената от Окръжен съд – Ямбол присъда.

След като Бургаският апелативен съд проведе съдебно следствие, изслуша пледоариите на страните и се оттегли на тайно съвещание, в 17.15 часа обяви новата присъда, с която призна за виновен Маринов в това, че в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – старши разследващ полицай при РУ Полиция – „Тунджа“ – ОД на МВР – Ямбол, чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение, през втората половина на месец юли 2014 год, е поискал и на 01.09.2014 год. в служебния си кабинет е приел дар – сума в размер на 200 лева, от мъж от град Ямбол, който не му следва, за да не извърши действия по служба – да не привлече последния като обвиняем по четири досъдебни производства.

Съдът определи спрямо подсъдимия мярка за неотклонение подписка и му наложи забрана да напуска границите на страната.

Присъдата на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране в петнадесетдневен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук