16.5 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Апелативна прокуратура в Бургас поиска ефективна присъда за убийството на пътя на малкия Алекс в Слънчев бряг

Апелативен съд – Бургас разгледа днес делото за смъртта на пътя на малкия Алекс в Слънчев бряг. Родителите на детето обжалват условната присъда от 2 години и 8 месеца, която получи шофьора Атанас Пешев на първа инстанция . Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас подкрепи тяхното искане за налагане на ефективно наказание на Пешев.

снимка: майка на загиналия Алекс, Мария сподели, че шофьорът продължава да си кара колата, с която прегази детето и
снимка: майката на загиналия Алекс, Мария сподели, че шофьорът продължава да си кара колата, с която прегази детето и

На 11 март 2014 г. Окръжен съд – Бургас го е признал за виновен в това, че на 13 септември 2013 г. край курортен комплекс Слънчев бряг, до бензиностанция ОМВ, при управление на лек автомобил „Ауди А4”, е нарушил правилата за движение и извършил рязка маневра „завиване наляво” в посока на Свети Влас, при което последвал удар с лека автомобил „БМВ 320И”. В следствие на катастрофата Атанас Пешев е причинил смъртта на дете на 1 година и 4 месеца, настъпила в резултат на тежка черепно – мозъчна травма, и средна телесна повреда на майка му, довела до трайно затруднение движението на долен крайник.

Окръжен съд – Бургас го е признал за невиновен по първоначално повдигнатото му обвинение, че е осъществил престъплението след като е нарушил правилата по чл. 37, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.

Решаващият съд му е наложил наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложил с 5 години изпитателен срок.

Присъдата е обжалвана от конституираните като частни обвинители по делото – пострадалата и нейният съпруг. Те намират първоинстанционния съдебен акт за неправилен в осъдителната част, а наложеното наказание като несправедливо, като искат Пешев да го изтърпи ефективно.

В съдебната зала днес техният повереник обърна внимание, че пострадалата няма съпричастност към настъпилото произшествие и е очаквала другите участници в движението да спазват правилата. Адвокатът обърна внимание, че подзащитните му нямат финансови претенции спрямо подсъдимия.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас подкрепи тяхното искане за налагане на ефективно наказание на Пешев. Прокурорът пледира, че като водач на автомобил той показва неуважение към правилата за движение на пътя и се явява личност с висока степен на обществена опасност. Държавният обвинител изтъкна, че наложеното наказание трябва да има не само роля на възмездие спрямо подсъдимия, но и да въздейства възпиращо у обществото, с което осъществява предвидената в Наказателния кодекс генерална превенция.

Защитникът на Пешев пледира да бъде потвърдена първоинстанционната присъда. Той посочи, че Окръжен съд – Бургас законосъобразно е приложил института на условното осъждане. Според него прокурорът и частните обвинители акцентират върху целите на генералната превенция, като пренебрегват изискването на закона тя да бъде приложена в баланс с индивидуалната превенция на подсъдимия. Адвокатът обърна внимание, че съдебният процес вече е изиграл превъзпитателна роля върху подсъдимия.

В последната си дума Пешев отново изрази съжаление за случилото се.

Апелативен съд – Бургас трябва да обяви решението си в срок от 30 дни.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук