14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Апелативният съд в Бургас намали присъдата на майка, хвърлила бебето си от терасата

Апелативен съд – Бургас измени намали присъдата на  Атанаска Колева от Сливен  от 6 години лишаване от свобода при строг режим на 4 години лишаване от свобода. Жената е призната за виновна в това, че на 22 август миналата година е хвърлила 7- месечното си бебе  от втория етаж на социален дом в Сливен. 

снимка: trud.bg
снимка: trud.bg

            При извършената проверка, Апелативен съд – Бургас установи, че са налице многобройни смекчаващи отговорността на подсъдимата обстоятелства. Първоинстанционният съд е направил извод, че поведението на Колева е протестна реакция на гняв към приятеля й, който демонстративно е отказвал да се грижи за нея и за тяхното дете. Съдът коментира, че това обстоятелство дава основание да се счита, че състоянието й в момента наубийството е сходно с това на силно раздразнение, за което законът предвижда да се носи по-лека наказателна отговорност. Но действията на подсъдимата не са били насочени към лицето, предизвикало протестната й реакция, а към тяхното общо дете. Затова посочената разпоредба е неприложима, а искането на защитата й деянието да бъде санкционирано по този ред е неоснователно.

Като се съобрази с личностните характеристики на Колева обаче, въззивният съд намери наложеното й наказание за несправедливо.Предвид младата възраст, изключително крехката й психика и подбудите за извършване на деянието, Апелативен съд – Бургас прецени, че тя трябва да търпи наказание 4 години лишаване от свобода. „Изолирането на подсъдимата от обществото за по-дълъг период, какъвто е определил решаващият съд, се явява явно несправедливо и не ще допринесе за постигане на превенция”, посочва въззивният съдебен състав.

Пресцентърът припомня установените по делото факти, че подсъдимата и няколко месечното й бебе били настанени в Комплекс за социални услуги в гр. Сливен. На 22.08.2013 г. тя се скарала с приятеля си и го заплашила, че ще убие малката. Независимо от усилията на социални работници и на други обитатели на Комплекса, тя успяла да пусне детето през терасата на втория етаж на сградата. То паднало от височина 5,20 м и въпреки оказаните му медицински грижи, починало на другия ден.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук