20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Апелативният съд в Бургас – отличник по правораздаване в срок

Съдиите от търговското отделение на Апелативен съд- Бургас са постигнали най–добри резултати в работата за през 2016 година. 100 % от въззивните търговски дела са приключили в тримесечен срок и това при увеличено постъпление на делата, обяви пред журналисти председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова.

Тя представи и Годишния доклад за дейността на съдилищата от Апелативния район, в който се отбелязва и напредък по отношение на корупционните дела. Според данните, през миналата година те са били два пъти повече спрямо 2015 година. Два пъти повече са осъдените за подкуп. Съдилището отчита и ръст при гражданските дела.

„Средната продължителност на разглеждане на въззивните граждански дела е три месеца, а на частните граждански един месец, който резултат е отличен показател за провеждане на съдебния процес в разумен срок, в контекста на практиката на Европейския съд за правата на човека“, отчете още Вълкова.

За втора поредна година председателят на съда съпоставя в Доклада резултатите на апелативния район с данните от Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието. Към момента България заема 7 място от 28 държави по показателя „Време, необходимо за решаване на граждански, търговски, административни и други дела“. Относно времето, необходимо за решаване на дела на първа инстанция в дни, в България правосъдието е отчетено като по-бързо от това в страни като Франция, Португалия, Кипър, Естония и Малта например.

Свършените наказателни дела със съдебен акт по същество са 282 броя и бележат ръст с 16.5 % спрямо миналата година. 89.1 % от съдебните актове по наказателни дела са изготвени в месечния инструктивен срок, което сочи подобрение спрямо предходната 2015 г., когато този показател е бил 88,4 %. Най-много решения са постановени по дела за транспортни престъпления. Съдия Вълкова не скри известното отстъпление в работата на Наказателното отделение на съда, но изрази надежда, че през 2017 г резултатите ще бъдат по-добри.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук