16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Апелативният съд в Бургас с готова антикорупционна стратегия до края на март

Доколко предвидима и прозрачна е работата на съдилищата в Апелативен  район Бургас  обсъдиха на работна среща  административни ръководители, магистрати, представители на прокуратура, полиция, община и областна управа, адвокати и вещи лица, експерти от сферата на  образованието и  журналисти.

Събитието беше на тема: ”Прозрачна и  ефективна съдебна система. Превенция на корупционни практики”. То е част от Концепцията за стратегическо управление на Апелативен съд Бургас на Административния ръководител от 2015 г., която предвижда изработването на Антикорупционна стратегия  като една от  мерките за подобряване качеството на правосъдието и ефективността на съдебната система.

IMG_1688 (1)

По време на работната среща Административният ръководител – Председател на Апелативен съд  Бургас – съдия Деница Вълкова презентира идеята и философията на документа, чиято цел е анализ на риска от възникване на корупционни практики и набелязване на мерки за изолирането на факторите, които ги обуславят.

Бяха отчетени предприетите стъпки  за поддържане на антикорупционна работна среда, съгласно Концепцията за стратегическо управление  на Административния ръководител.

Председателят  на Апелативен съд Бургас покани гостите, в качеството на външни наблюдатели на съда, да споделят мнения, критики  и препоръки за това как изглежда дейността на съдилищата в Апелативния район, с цел да се идентифицират и други корупционни рискове в работата на съдиите и служителите.

До 15 февруари ръководството на Апелативен съд Бургас ще очаква и писмени предложения за съдържанието на документа и за това как да се подобри работата на съдебните институции в района в посока достъпност, прозрачност и предвидимост.

Ще бъде изготвен и нов модел за по-голяма прозрачност при разпределение на съдебните делата, според който това ще се извършва с присъствието, както на адвокати и подсъдими, така и на всички заинтересовани лица, включително медии. Вещите лица пък ще трябва да подават декларации за конфликт на интереси, обяви Деница Вълкова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук