12.6 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Апелативният съд в Бургас ще се произнесе до месец по делото за Безистена в Ямбол

Апелативен съд – Бургас ще се произнесе до месец по делото., образувано по жалба на Мюсюлманско изповедание в София за имот „Безистен“ в Ямбол.  Съдът в Ямбол е отхвърлил като неоснователен предявения от Мюсюлманско изповедание иск за признаване на собствеността върху  халите и решението се обжалва на по-горна инстанция.  

 

*Снимка: Уикипедия
*Снимка: Уикипедия

Като неоснователен е отхвърлен и иск за заплащане на сумата 120 000 лв., като обезщетение за ползването на сградата в периода 2007 г. – 2012 г.

Спорът е за собствеността на имот „Безистен“ в гр. Ямбол, който представлява сграда на два етажа със застроена площ от 960 кв. м. и 960/13969 идеални части от поземлен имот, в който е построена. Сградата е паметник на културата.

Според Мюсюлманско изповедание сградата им принадлежи като правоприемник на вероизповедните общини на територията на гр. Ямбол в периода 1895 – 1949 г., и този имот е бил отнет без законово основание.

В съдебната зала днес процесуалният представител на Мюсюлманското изповедание представи заверено копие на документ, доказващ правното положение на имота като вакъф от 1858 г. Адвокатът посочи, че правото на собственост на вакъфите било закрепено към Мюсюлманските верски общини, с Указ от 1895 г. за утвърждаване на Временни правила за духовното управление в Княжество България. Безспорно било установено също, че Мюсюлманското изповедание е правоприемник на Ямболската верска община.

Процесуалният представител на Община Ямбол поиска съдът да потвърди решението на Окръжен съд – Ямбол и обърна внимание, че исковете на Мюсюлманското изповедание се основават на Закона за вероизповеданията, който позволява възстановяване на собственост на имоти, отнети от държавата след 1944 г. Мюсюлманското изповедание не било доказало, че имотът е преминал в собственост на местната верска община след Освобождението. Документи от 1924 – 1925 г. удостоверявали, че „Безистенът” се е третирал като общинска собственост, Градският съвет на Ямбол е взел решение за реконструкцията му и в нея били вложени 3 млн. лв., собственост на общината и на гражданите й. Държавен вестник от 1940 г. свидетелства, че имотът е бил обявен за Народна старина. По решение на Градския съвет на Ямбол към онзи момент той е служел за хали.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук