16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Николай Димитров остава кмет на Несебър, реши Апелативният съд

Кметът на Несебър Николай Димитров и гл. архитект Валентин Димов остават на постовете си. Това реши днес Апелативния съд, който отмени решението на Бургаския окръжен съд от 22 февруари за отстраняването им от заеманите длъжности до приключване на делото срещу тях. 

 

В мотивите си съдът с председател Лучия Дерелиева посочи, че няма доказателства за въздействие върху свидетели и унищожаване на документи от страна на кмета Николай Димитров и гл. архитект по случая с издаването на строително разрешение на „СЛЕ груп“ за строежа върху дюните. Напротив несебърският кмет и гл. архитект са оказали съдействие при събирането на доказателства и са предали цялата строителна документация по случая. Според Апелативният съд двамата не представляват пречка за предстоящата работа по обвинението, тъй като предстоят разпити на свидетели от държавни ведомства и министерства, които не са подчинени на кмета и гл. архитект и те няма как да им въздействат.

Излизайки от съда Николай Димитров коментира, че все пак е вярвал в справедливото решение на магистратите, тъй като България е правова страна, а не африканска държава.

Кметът беше обвинен, че е не е осъществил достатъчно контрол върху експертния съвет, който е издал разрешението за строителството върху дюните в Несебър. Днес в съда адвокат Стефан Константинов подчерта, че в Закона за местно самоуправление няма разпоредби за контрол, а само за координация на този съвет. Защитата на Димитров каза още, че кметът няма право на вето на неговите решения, така че обвинението е абсурдно.”Това обвинение не може да издържи пред никоя съдебна инстанция”, заяви адвокат Константинов.

Защита на Николай Димитров каза още, че ще сезира Висшия съдебен съвет за съдебен  произвол по делото от страна на Бургаския окръжен съд. „Съдебният акт беше написан предварително. Не е възможно за 30 минути, след като е приключило съдебното заседание,  да бъде взето решение и да бъдат написани 6 страници текст с мотиви. Бургаският окръжен съд действаше преднамерено и решението беше взето предварително”, заяви адвокат Стефан Константинов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук