17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Апелативният съд отказа предсрочно освобождаване на затворник с 20 – годишна присъда за убийство и за блудство с дете

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд остави без уважение предложението за условно предсрочно освобождаване на Иван Петров, изтърпяващ наказание за убийство на мъж и за блудство с дете. Въззивната инстанция отмени определението на ОС-Бургас.

Съдът разгледа в закрито съдебно заседание (по реда на чл.345 от НПК) частен протест против определение на ОС – Бургас с което Петров е освободен условно предсрочно и е определен изпитателен срок в размер на неизтърпяната част от наказанието – 2 г., 8 м. и 25 д. Наложена му е пробационна мярка- „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ в изпитателния срок.

След като се запозна с доводите в протеста, становището на прокурора от АП –Бургас и материалите по делото въззивният състав намира протеста за основателен. Петър Петров изтърпява ефективно наказание от общо 20 години наложено от ОС – Сливен за две престъпления – убийство на мъж, извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост и за блудство с едно от децата си. До момента затворникът е изтърпял общо 17 г. 3 м. и 5 д., с остатък от 2 г., 8 м и 25 д. Петров е осъждан многократно, като изтърпява ефективно лишаване от свобода в затвора за втори път.

Апелативният съд не споделя становището на ОС – Бургас, че за осъдения са налице предпоставките за прилагането на института на условното предсрочно освобождаване. Тезата на въззивния състав е, че липсват категорични доказателства за трайни, съзнателни и цялостни положителни промени в неговото съзнание, характер и поведение, които да сочат, че се е превъзпитал и поправил. Според съда не следва Петър Петров да бъде условно предсрочно освободен, тъй като е необходимо по отношение на него да се продължи работата в условията на затвора за трайна положителна промяна и постигане целите на наложеното му наказание.

Определението е окончателно

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук