12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Аполон Токсофорос за Красимира Стоянова

Красимира Стоянова e една от най-известните по света в момента български оперни певици,  получи наградата „Аполон Токсофорос“ за 2013 г. на откриването на 29-ите Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол.

 

Снощи фестивалът беше открит от основателя му проф. Димо Димов и от кмета на Созопол Панайот Рейзи.

 

В приветствие вицепрезидентът Маргарита Попова  Попова каза, че по време на празниците

политическите послания са неуместни и нежелани. Тя сърдечно поздрави проф. Димов и неговия екип, когото назова Екип с главна буква.

 

Маргарита Попова припомни, че преди 29 години хора на изкуството – изтъкнати творци и представители на местната власт се събират в Града на спасението, озарени от идеята, жадуващи за празник.

 

„Никой от тях не е правил подобно нещо до този момент в живота си. И се питат: Докога ще ни стигне ентусиазмът? Отново през септември, 2004 г., когато отчитат своя 20-годишен път, по който разбира се нечии коси са побелели, хората от Екипа на „Аполония“ си задават не въпроса докога ще им стигне ентусиазмът, а се питат – дали си струват мъките“, продължи вицепрезидентът Попова.

 

И добави: „На вас, уважаеми професор Димов,  сега, през 2013-та, 29 години след началото, в навечерието на 30-та година на „Аполония”, ние ви казваме: Да, маестро, струва си! Струва си и мъките, и удовлетворението. Защото има смисъл!

 

„Аполония“ след 29 години е марка. Тя има своя живот, през който се доказа и показа, че на крилете на творчеството и с творците можем да направим този свят още по-красив“.

 

Последва концертът „Вечната музика на Верди“, посветен, както цялата година в целия свят, на 200-годишнината от рождението на вебикия композитор.

 

Солистите Красимира Стоянова, Елена Чавдарова-Иса, Милен Божков и Крум Гълъбов в съпровод  на оркестъра и хора на Бургаската опера с диригент Григор Паликаров изпълниха арии, ансамбли и хорове от оперите „Дон Карлос“, „Травиата“, „Трубадур“, „Бал с маски“, „Аида“, „Луиза Милер“, Набуко“, „Силата на съдбата“ и „Риголето“.

 

Концертът беше предаван на живо от Българската национална телевизия – съорганизатор на „Аполония“.

 

Преди това от името на генреалния спонсор ОББ специална награда за принос към българската култура беще връчена на актьора, драматург и режисьор Камен Донев. Тази вечер той ще представи в Созопол своя спектакъл „Лекция № 2 – За всеобщата просвета”.

 

Красимира Стоянова е 17-ият лауреат на учредената през 1999 г. от Фондация „Аполония“ награда „Аполон Токсофорос“.

 

Тя е учила пеене и цигулка в музикалното училище в Русе и в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а на 17 май 1995 г., дебютира в Софийската опера като Джилда в „Риголето“.

 

Псле всичко тръгва като в приказките. След няколко роли в Софийската опера, през 1998 г., е поканена да пее във Виенската опера като Микаела в „Кармен“. Веднага след това сключва постоянен договор с прочутия театър, където през 2009 г. бе удостоена с титлата „Камерзингерин“ – най-високото отличие, което се присъжда в Австрия на оперни певци.

 

Световната й кариера преминава в Метрополитен опера в Ню Йорк, Националната опера в Хелзинки, Тел Авив, театър „Колон“ в Буенос Айрес, оперите във Вашингтон, Торино, Хамбург, Кьолн, Рио де Жанейро, „Ковънт гардън“ в Лондон, „Лисео“ в Барселона, Баварската опера, на Залцбургския фестивал и пр.

 

Блестящи са отзивите за изпълненията й в „Сватбата на Фигаро“, „Турандот“, „Палячи“, „Бохеми“, „Фалстаф“, „Симоне Боканегра“, „Дон Жуан“, „Отело“, „Луиза Милер“, „Евгений Онегин“… Най-големите диригенти я канят за солови партии в Реквиемите на Верди и Дворжак и в Деветата симфония на Бетховен.

 

През 2007 г. тя беше обявена за „Музикант на годината“ от предаването „Алегро виваче“ на БНР, а през 2012 г. получи отличието „Златен век“ на министерството на културата.

 

Наградата „Аполон Токсофорос“ се присъжда за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Носители на статуетката са: Людмил Ангелов, Ицхак Финци, Теодосий Спасов, Георги Данаилов, Мариус Куркински, град Созопол, Георги Господинов, Александър Морфов, Самуел Финци, продуцентската компания „Агитпроп“, Иво Хаджимишев, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Васил Петров, Александрина Пендачанска, БНР, БНТ.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук