14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Арестуваният кораб с 3 тона кокаин край Испания е собственост на бургаска фирма

21 българи са арестувани на борда на кораб, превозващ близо три тона кокаин, съобщава испанската полиция.   Корабът „Св. Николай” е собственост на Бургаската корабна компания “Сийборн” . Дойчин Дойчев – управител на дружеството „Сийборн трейд“ (собственост на офшорното дружество СИЙБОРН ЕНТЪРПРАИЗИС), което е оператор на плавателния съд „Св. Николай“ (бивш БУРГАС 3), заяви пред Maritime.bg, че не разполага с никаква информация за задържането на плавателния съд край Испания. По думите му връзката с кораба е била изгубена преди няколко дни.

Плавателният съд е пътувал под наш флаг за Галисия и е бил щурмуван в открито море – на около 80 км от брега на южния град Кадис. При акцията, наречена „Спартан”, са задържани общо 31 души.

 

Снимки: La Vos de Galicia

 

Българите отговаряли за транспортирането на дрогата от Южна Америка до Галисия, от където „познати” на полицията наркотрафиканти галисийци трябвало да ескортират стоката до Мадрид. След това членове на колумбийски клан имали отговорността дрогата да стигне до останалата част на Европа.

 

Кокаинът „с висока чистота” бил превозван в трюмовете на кораба. Българският екипаж не бил въоръжен и не е оказал никаква съпротива.

 

Генералният директор на полицията Игнасио Косидо нарече операцията „мащабен удар срещу трафика на дрога и организираната престъпност, които се опитвали да достигнат до Испания”.

 

Акцията е подготвяна 8 месеца, през които са разследвани наркомрежи в Колумбия, България и Испания.

 

Справка на Maritime.bg сочи, че корабът е собственост на регистрираната в офшорна зона NORD POOL. Съдът плава под български флаг, а преди няколко седмици името му е било сменено.

Дойчин Дойчев каза за Maritime.bg, че в момента другият му кораб се обработва в Турция.

Справка на Maritime.bg сочи, че Дойчев е собственик и управител в дружеството БОРД МАРИН, което стана известно с трагедията с моторния кораб „ВАНЕСА“.

Снимки: La Vos de Galicia

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук