16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Арестуваха Пламен Дишков- Кела в Португалия

В Португалия е арестуван Пламен Дишков- Кела, който се издирваше от Интерпол за убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стоянов- Мастара, съобщиха от МВР.  34-годишният Пламен Дишков-Кела е  осъден за престъпление по чл. 116, ал. 1 т.9 от НК. По информация от бюро СИРЕНЕ – Португалия, българинът е задържан вчера около обяд в гр. Каскайс. Кела, беше обявен за международно издирване на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол и с Европейска заповед за арест от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода.

Българинът е осъден за престъпление по чл. 116, ал. 1 т.9 във вр. с чл. 20 ал. 3 и 4 от НК като подбудител и помагач в извършено тежко криминално престъпление.

На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас той и двама негови съучастници смъртоносно раниха Димитър Стоянов- Мастара. При извършения оглед бе установено, че изстрелът е произведен от малокалибрена пушка, стреляно е от покрив на съседна сграда.

В хода на разследването бе изяснен и фактът, че за покушението Кела е получил сумата от 10 000 щатски долара. Ден по-късно той е напуснал страната ни с полет за Полша и до момента се е укривал.

Предстоят съдебни процедури за предаването му на българските компетентни власти.

След като се покри в чужбина, бургаският бандит Пламен Дишков-Кела обиколи Бразилия, Уругвай, Италия, Кипър и Германия, припомня сайтът razkritia.com.

Според различни източници Кела е работил за голям клон на руската мафия. Българският гангстер е бил отговорник за Източна Европа и осигурявал контрабандните канали за целия Балкански полуостров.

Въпреки че беше издирван и от Интерпол, досега нямаше резултат от търсенето. Според негови приближени той отдавна е с нова визия, подлагайки се на над 5 пластични операции.

Имаше и информация, че Кела е поставил ръка над хотели от нашето Черноморие. Той бил придобил над 10 малки хотела в района на „Слънчев бряг“.

Мафиотът бил решил да вложи част от свободните си капитали в недвижими имоти с очакване, че след години тяхната цена ще се вдигне. До момента Дишков е налял близо 12 млн. евро в закупуване на малки хотели. Според представители на бургаския ъндърграунд Кела разполагал с още близо 30 млн., които ще вложи в недвижими имоти.

 Кела направи големи пари в края на 90-те години на миналия век от бизнес с горива и наркотърговия. След 2000 г. мафиотът водеше люта война с другата ярка фигура в бургаския регион – Митьо Очите. Сблъсъците между двамата доведоха и до кървави атентати и смъртта на близки хора и на Кела, и на Очите.

През 2002 г. Дишков избяга зад граница, буквално часове преди да бъде обявен за национално издирване за убийството на бургаския безнесмен Димитър Стаматов-Мастара. Смята се, че тогава той е бил предупреден да се скрие от негов информатор от висшите политически среди.kela.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук