11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Археолозите откриха подводен квартал при разкопките на нос Акин край Черноморец

Подводен квартал откриха археолозите от екипа на доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, при разкопките на нос Акин край Черноморец. Това съобщи за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

снимка: нос Акин- evgenidinev.com

„При разкопките по правителствената програма „Виа Понтика” на нос Акин, един от трите носа на град Черноморец, археологът доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, откри, освен мощни крепостни стени с две бойни кули на самия полуостров, и продължение на крепостната стена в морето. Продължението на крепостната стена обгражда една голяма плитковина югозападно от носа. Крепостната стена е запазена на доста голяма височина и поне засега, се виждат очертанията на голяма бойна кула с дължина пет метра и широчина три метра и половина”, каза Божидар Димитров.
По думите му – археолозите вече са установили, че става дума за ранновизантийската крепост Кримна, която е била разположена на това място. Поради обстоятелства от началото на Първата световна война до преди две – три години, крепостта е била в чертите на военно поделение и не можеше да бъде изследвана от археолозите. „Запазената на сушата територия на крепостта обхваща близо 40 декара. Крепостната стена е по-дебела дори от созополската. Размерите на созополската са от 1,8 м до 2,2 м, а тази навсякъде е запазена на широчина 2,6 метра. Намерените монети показват, че стената е изградена от император Анастасий около 513 г., доукрепявана е от император Юстиниан през следващите десетилетия, и вероятно селището е унищожено при голямото аварско нашествие през 583 – 586 година, когато с аварите едновременно участват като съюзници и славянски, и български племена”, каза Божидар Димитров.
Откриването на подводен квартал не е изненада, смята той.
„Известно е, че от V в.пр.н.е. до наши дни, в рамките на т.нар. новочерноморска трансгресия морето повишава нивото си с темп от 1,4 мм до 4 мм годишно. По крайбрежието, част от което е и крепостта край град Черноморец, според един български академик, потъването е най-голямо – 4 мм годишно. От построяването на крепостта до наши дни са минали около 1500 години, което означава, че в тази част на крайбрежието морето е повишило нивото си с 6 м досега. Квартали на Несебър и Созопол също се намират под водата, но, за съжаление, в последно време бяха засипани за дамби, които да укрепват града откъм морето”, каза Божидар Димитров.
Засега този новооткрит подводен квартал на един черноморски град, е единственият по Черноморието и би могъл да се превърне в прекрасен обект на културно-историческия туризъм, каквато е и целта на програмата „Виа Понтика” – смята историкът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук