15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Църква и скелет-исполин излязоха при разкопките край Сарафово

Късноантична или ранно-средновековна църква откри екипът археолози, които работят на склона на военната почивна станция край бургаския квартал Сарафово.  Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински  каза, че точната датировка на храма ще стане ясна, когато се стигне да подовото ниво. Това което е известно до момента е, че църквата е била разрушена през 11-12 век, веднъж е поправяна и опожарена.

 “В началото предположихме, че е ранно антична църква- IV- V-VI в. Сега сме на мнение, че може би се касае за ранно-средновековна църква”, каза доц. Вагалински

 Църквата е била сравнително малка, но с богата украса. Открита е цветна керамика, в пет цвята, и стенописи. Археолозите ще установяват  и защо е избрано точно това място за храм, тъй като теренът е свлачищен.

 “Едната причина да бъде избрано това място е, че тук вероятно е имало езическо светилище. Втората възможност е мястото да е свързано с гибелта на християнски мъченик”

 Късно днес е открито и едно погребение. Скелетът е с височина около 1.75, което според учените е с почти исполински за времето си размери.

 Припомняме, че през февруари бурята разкри зидове край Сарафово от римско време, и останки от добре изградена канализация. Разкопките край Сарафово са част от проекта “Виа Понтика”, който обхваща 10 археологически обекта по Южното Черноморие и се финансира от държавата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук