9.3 C
Бургас
вторник, май 14, 2024

Археолози влязоха в изгорялата къща на НАП в Созопол

Археолози проучват от няколко дни терена на изгорялата къща на НАП в Стария Созопол. Вече са открити и първите находки – византийски монети от 11-12 в., аполонийска сребърна монета, няколко бойни топки и керамика, съобщи за „Твоят ден“ директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Снимка: 24chasa.bg

„Почистват се основите, засега пластовете са смесени – късноантична, средновековна и антична архелогия. Разкопките се извършват под ръководството на проф. Виолета Мешева“, уточни Димитър Недев. Изтъкнатият археолог обясни, че ще бъдат извършени пълни спасителни разкопки на обекта, преди там да бъде изграден Център за изкуство и местни занаяти.

Имотът, собственост на Националната агенция по приходите към финансовото министерство, бе сред първите изгорели от поредица стари къщи в Стария град, които станаха на пепел при различни обстоятелства. Впоследствие бившият финансов министър Симеон Дянков, който демонстрираше по-специално отношение към археологията, предостави къщата на община Созопол.

Тя се намира точно под Лятното кино, в сърцето на Стария град. Проектът за изграждане на Център за изкуство и занятия ще се финансира с европейски средства.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук