21 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Асоциация Българско Черноморие започва подписка против рестарт на проекта Бургас- Александруполис в морските общини

НАБЧ започва организиране на подписка против рестартиране на нефтопровода Бургас-Александруполис в общините Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево

Подготовка за нов старт за изграждане на нефтопровод Бургас-Александруполис е дадена от служебното правителство. В страницата за обществено обсъждане е публикуван проект за решение на министерски съвет за увеличаване капитала със 120 000 лв. на  „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД, гр. София, която е акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.”, регистрирана в Амстердам, Холандия. В тази компания участват и руската и гръцката страна. Изграждането на нефтопровода е идея на президента Първанов, подкрепена от правителството на Сергей Станишев (2005-2009 година). Подписването през този период на меморандумът за сътрудничество за реализиране на петролопровода между Русия, Гърция и България взриви населението по Черноморието.

Под натиска на обществеността в Бургаска, Созополска и Поморийска община през 2008-2009 г. бяха проведени референдуми против изграждането на този екологично опасен и икономически неизгоден проект. Хората категорично казаха „НЕ!“ на нефтопровода Бургас-Александруполис. В Поморие референдума в следствие на масовото гласуване на хората прескочи границата на задължителността за изпълнението на резултата му и в момента има силата на закон. Забранено е изграждането на части от нефтопровода на територията на общината.

Първото правителство на Борисов (2009-2013 г.) замрази участието на България в проекта. Това не значи, че опасността от поставянето на буйове (големи шамандури) за разтоварване на 100 000 (сто хилядни) тонни танкери за суров петрол в морето, в началото на Бургаския залив, е отминала. Това се доказва и от факта, че БСП е написала в предизборната си програма, че ако спечели изборите ще рестартира петролопровода.

Разтоварването на суров петрол от сто хилядни танкери в открито море е екологична бомба, която ще убие не само живота в крайбрежните води, но и на самото крайбрежие. Това ще обезлюди Черноморските ни градове. Летният туризъм ще бъде окончателно унищожен. Риболовът ще е невъзможен не само поради наличието единствено на умряла риба, но и поради забрана за корабоплаване в района на фарватер на движението на танкерите.

През цяла Странджа и Сакар от Бургас до гръцката граница ще бъде изсечено и изровено трасе за тръбите с широчина 100 метра, на което е забранено да има дървесна растителност. Ще бъдат унищожени не само местообитания и видове, но и частни имоти. Меморандумът не предвижда нито една стотинка за компенсаторни екологични мерки и компенсации за завзетите частни имоти.

Доклад на БАН, правен по повод на идеята за изграждане на петролопровода, показа, че ще бъдат унищожени близо 200 обекта от културното ни и археологическо наследство.

Приходите в българската хазна ще намалеят с стотици милиони лева, поради липса на хора и икономическа дейност в южното Черноморие (не е обследвано дали катастрофата няма да обхване и северното ни Черноморие).

Проектът има и предимства:

1.      Ще се осъществи на практика крилатата фраза на Сталин „Нет человека, нет проблемы“.

2.      Ще се разкрият около 30 постоянни работни места срещу хиляди закрити.

3.      В държавната хазна ежегодно ще влизат 30 милиона (твърдо договорена такса в подписания меморандум) срещу стотици милиони неприбрани данъци.

4.      В България ще има революция в кулинарията, ще се храним с „модерна“ вносна морска риба, а не с „проста“ българска черноморска риба.

5.      Българите ще бъдат спокойни, защото един „природозащитник“ няма да може да обикаля телевизиите и да спасява делфини, защото делфини просто няма да има.

6.      „Природозащитниците“ спокойно ще могат да броят това, което е останало за броене (финансирани щедро за поредното броене), разхождайки се по права линия от Бургас до Александруполис и обратно по широкия 100 метра петролопроводен друм.

 Призоваваме всички български граждани за пореден път да се подпишат в подписката против безумието наречено нефтопровод Бургас-Александруполис.

 

От Управителния съвет на „Национална асоциация „Българско Черноморие“

 

Изпращаме като прикачени файлове писмо до кметовете на Черноморските общини, снимки на проекта за нефтопровод и какво може да причини.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук