14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Асоциация Българско Черноморие подкепя измененията на Закона за опазване на земеделските земи

Парламентарните групи на „Обединени патриоти” и ГЕРБ, внесоха изменение на Закона за опазване на земеделските земи. Тази промяна цели удължаване с 3 години на срока за реализирането на инвестиционни намерения, на дребни собственици на имоти на територията на цялата държава, които са променили предназначението на земята по реда на този закон.

При преотреждането на земеделски имоти в урбанизирани територии до 2011 година, никой от дребните собственици не е знаел, че извършената и платена от него промяна на предназначението на земеделските земи изпълнена при спазване на всички законови изисквания, включително, ОВОС, разрешения от РИОСВ и други актове ще бъдат анулирани със задна дата. Срокът, съгласно разпоредбите на ЗОЗЗ за реализиране на конкретни инвестиционни предложения е 6 години, като изтича на 23.05.2017г. След този срок, всички извършени промени на предназначения на земеделските земи се анулират. Този акт засяга хиляди малки имоти с дребни собственици, които ще загубят вложените средства.

Когато през 2011г. законодателя е приел тези ограничителни във времето срокове, не се е съобразил в достатъчна степен, че света и България изживяват икономическа криза. В страната имаше трусове свързани и с фалита на една от най-големите банки и това предопредели реална невъзможност голяма част от собствениците на преотредени земи да не могат в рамките на тези 6 години да реализират проектите си.

Предвид горните мотиви от парламентарните групи на „Обединените патриоти” и ГЕРБ внесоха проектозакон за удължаване на срока от 6 на 9 години, за да се даде още една възможност на собствениците на имоти да реализират проектите си, защото в момента в страната има по-добра икономическа обстановка, банките са стабилни, има икономически ръст и лихвите по кредитите са на ниски нива.

За жалост от най-голямата опозиционна партия, БСП, вместо да подкрепят законопроекта, който със сигурност ще повлияе положително и техни избиратели, решиха да му се противопоставят. Вероятно подведени от някои от т.н. „екологични организации“, депутатите от „БСП за България” излязоха с мотива, че тази промяна се отнася само за българското Черноморие. Това не отговаря на истината, тъй като Закона за опазване на земеделските земи е закон за цялата територия на Република България, а не само за българското Черноморие. Също така не е вярно, че това изменение ще позволи безконтролно застрояване, защото всичките имоти притежават подробни устройствени планове (ПУП), което е гаранция за контрол и спазване на закона.

Разчитаме опозицията да бъде национално отговорна, за да се даде възможност и се спази срока за приемане на промените в Закона за опазването на земеделските земи. Удължаването на срока с 3 години ще даде стимули, ще подпомогне икономическа дейност на дребният български собственик на земи.

Апелираме към депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ да не се поддават на фалшивите твърдения на т.н. „еколози“ от провалената партия „Зелените“ и пропагандата на медиите около кръга „Капитал“ и да постъпят отговорно, като подкрепят законопроекта, който ще даде шанс за икономически подем на хиляди средни и дребни собственици на земи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук