24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Атанаска удушила от злоба малката Алекс от Поморие

Атанска Георгиева е удушила сама 8-годишната Алекс от Поморие и не е имала съучастник, който да й помага или прикрива, както твърдеше самата убийца, а и нейни роднини. Това става ясно от обвинителния акт, внесен в петък от Бургаската окръжна прокуратура. За деянието си Атанаска може да получи и доживотна присъда.
Убийството на малката Александра Тодорова-Алекс потресе цяла България в началото на април т.г. През 18-те часа на неизвестност, докато полицията още търсеше следи от детето, бяха пускани какви ли не версии за рекет, отвличане или убийство, свързани с незаконния лихварски бизнес на бащата Веселин Тодоров-Германеца.
Тялото на Алекс бе открито под леглото на съседката Атанаска, живееща под наем в таванско помещение в блока, който обитава семейството на Германеца. Момиченцето било удушено с найлонов плик, нахлузен на главата му. Според заключението на психиатрите убийцата била напълно нормална, но се изживявала като отхвърлена от обществото, трупала завист и злоба към заможното семейство на детето. Атанаска била разведена, самата тя не можела често да вижда двете си деца, работела като камериерка в хотел „Лагун“, собственост на мъжа на сестра й Северина.
„Все още е рано да се говори за насрочване на делото. Сега се чака решението на съдиите дали приемат обвинителния акт“, каза наблюдаващият прокурор Димо Маджаров.
Кошмарът с Алекс започва на 10 април вечерта, когато момиченцето не се прибира от училище. Паникьосани, родителите й започват да я издирват, звънят и в полицията. На следващия ден рано сутринта маскирани спеченгета с автомати атакуваха хотел „Лагун“ в Поморие и провериха всички стаи, разпитаха собствениците, но детето не е открито. Хотелът е локализиран по съобщения от мобилен телефон, пускани до бащата от този район. Едно от тях гласяло: „Алекс е при нас на гости, стягай пачките.“
След това лъчът надежда, че Алекс е жива, внезапно угасва. Трупът на първокласничката е намерен на тавана, държан под наем от Атанаска Георгиева. В деня на убийството тя повикала Алекс, която се връщала от училище с розовата си раничка – казала й да се качи при нея, за да я почерпи с бисквити. Двете разговаряли. По думите на убийцата малката Алекс видяла снимка на двете й момчета и казала, че синовете на Атанаска са грозни. После се въртяла из тавана и задавала въпроси от рода на: „Защо все си сама?“, „Защо хладилникът ти е празен?“
Атанаска твърди, че внезапно се вбесила от думите на детето, нахлузила на лицето му найлонова торба, увила я с тиксо около врата и го държала, докато спре да мърда. Увила трупа в чувал за боклук и го скрила под леглото. Убийцата казва, че същата нощ не е лягала да спи, а седяла до сутринта на стол на терасата. По някое време отишла до хотел „Лагун“, откъдето пуснала съобщенията за откупа до бащата на Алекс, за да печели време, през което да се опита да изнесе незабелязано трупа на детето от блока.
Първоначално удушвачката признала всичко пред криминалистите. Дори ги завела до таванското си жилище при следствен експеримент. Едва по-късно започнала да разиграва полицията и да разказва, че имала съучастник. Искала нови разпити, като се заканила да каже името му.
„Имаше повторен разпит, но на него Атанаска не посочваше конкретно име, а само някакъв измислен прякор на мъж. Според мен това беше пълна измислица“, казаха запознати пред „Труд“.
По време на разследването адвокатът на Атанаска – Благой Потеров, отказал да я защитава и бил назначен служебен защитник.
Според обвинителния акт убийството на Алекс било плод на моментна ярост и няма предистория. Специалистите изключват афект по време на деянието, тоест според тях Атанаска не е била предизвикана от 8-годишната Александра. „Има и такива хора“, казва прокурор Димо Маджаров.

източник: в-к „Труд“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук