17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Атанас Зафиров: Комисията на Златанов е била създадена за натиск и омаскаряване

„Скандална практика на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е била масово да се вземат решения в непълен състав. Комисията и без това е достатъчно малка и на практика петима човека могат да решават съдбите на хора.” Така народният представител от КБ и член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Атанас Зафиров коментира работата на звеното, съобщават от местната структура на БСП.

Той разкри и още скандални дейности на комисията, а именно нейното функциониране и вземане на решения, без да има председател. Зафиров припомни, че в момента председателят на комисията е отстранен и срещу него се води досъдебно производство, а главният секретар на комисията Красимира Мирчева е уволнена и не е даден точен отговор защо.

Зафиров е на мнение, че комисията е създадена като форма на натиск и омаскаряване на политици, общественици и бизнесмени и тази практика трябва да бъде спряна. Социалистът обясни, че вчера на изслушването на комисията в НС не е станало ясно какъв е смисълът от съществуването й точно в този вид, в който е разписана в закона. По думите му представеният от комисията доклад за дейността й през 2012, който ще бъде разгледан утре в НС, е „само празни приказки и добри пожелания“.

Атанас Зафиров отчете, че се предвижда създаване на подкомисия в Народното събрание, която да се занимава специално само с този казус. Народният представител обясни още, че в правомощия на председателя на комисията е преценката кое решение да се придвижи към институциите и да стане обществено. „Друг факт, който се установи вчера, е, че е имало известно забавяне или изобщо не е качено решението за конфликт на интереси на г-н Плевнелиев, в качеството му на министър. Това е взето като лично решение на председателя на комисията“, съобщи Зафиров. Депутатът посочи и друг случай за начина на работа на комисията: „Моят конкретен казус за Вяра Петрова в тефтерчето на Златанов е отбелязан, като „да се удари“. В същото време е взето решение, че няма конфликт на интереси. Това решение обаче е взето в негово отсъствие. Това мен ме навежда на определени мисли“, заяви Зафиров.

Той обясни, че решението е бавено 9 месеца и явно се е търсел изход, който да удовлетворява всички. И поясни, че Петрова има защитници в ГЕРБ и в началото на тефтерчето е било записано да се пази, но след това тя е излязла от партията и към края му решението е друго. Според него трябва да бъдат разследвани и хората припознати зад инициалите от тефтерчето. „За момента само г-жа Фидосова се припозна и макар и да отрече в началото, след това си подаде оставката, за да си изчисти името“, заключи народният представител.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук