13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Атентаторът от Бургас е бил в Пловдив преди 5 години

Атентаторът от летището в Бургас е влизал в страната ни преди пет години със същата фалшива шофьорска книжка, като е бил в Пловдив, това е съобщил вътрешният министър пред депутатите по време на закритото заседание, на което Цветан Цветанов, Николай Младенов и шефове на служби докладваха за взрива от 18-ти юли. Това съобщава Дарик .

Данните за фалшивата шофьорска книжка на камикадзето били на ФБР. Той е дошъл у нас на 29-ти юни тази година, като същата вечер е отседнал в хотел във Варна. От 1-ви до 9-ти юли пък три пъти е наемал кола в Бургаско. Живял е в държава от ЕС, като 20 години преди това е бил извън общността.

Няма данни за подготвяне на нов терористичен акт на територията на страната ни, е обявил шефът на ДАНС Константин Казаков в залата, уточниха депутати. Шефът на Националната разузнавателна служба (НРС) Драгомир Димитров пък е докладвал, че за тази година не е имало сигнал за подготовката на терористична атака, като в същото време се работело по всички постъпили сигнали. Най-много сигнали за подобни атаки имало през 2010 година.

 

Службите ни за сигурност не могат да гарантират сигурността на българските граждани, мнението е на депутата от левицата Петър Курумбашев след закритото заседание, на което депутатите изслушаха министри и шефове на служби за атентата от 18-ти юли: „Нашите служби за сигурност с този начин на работа, който имат до момента, не могат да гарантират на 100 процента сигурността по този начин, по който ние бихме искали тя да бъде гарантирана за българските граждани. Ако ние не променим нашия подход, включително и като бюджетно осигуряване на тези организации, това е тема, която трябва да бъде коментирана и която сме я поставяли на няколко пъти – и като кадрово обезпечаване, и като бюджетно осигуряване на тези служби за сигурност. Надявам се, че този атентат ще ни даде основание да преосмислим тази политика още в рамките на тази бюджетна година“.

„Тероризмът няма цвят, няма религия, няма етнос. Добре е да се направи категорично заключение, че български граждани не са свързани с този терористичен акт. Поставен е въпросът за отваряне на специалните служби към представители на различни етнически и религиозни малцинства в България. По този начин се постига интегритет, което е гаранция за недопускане на подобни инциденти“, заяви Камен Костадинов от ДПС.

Шефът на избраниците на ГЕРБ Красимир Велчев пък благодари за добрата работа на МВР и службите, защото по думите му такъв атентат не можело да се предотврати: „Всеки, който казва, че такъв акт, от този род, може да бъде предотвратен, е популизъм. Знаете, че и в Америка, и в Англия, и в Испания, и в Русия, там където е от такъв тип атентата – като камикадзе, няма как. От една страна опозицията ни упреква, че сме полицейска държава, вие ги слушате от две години насам. От друга страна знаете, че не може един такъв гражданин, който по нищо не можеш да кажеш, че е нарушил закона, да тръгнеш да го обискираш и да кажеш, че е съмнителен. Много е сложна борбата с организираната престъпност и с тероризма. Мисля, че тук не може да бъдат обвинявани нашите служби и както виждате от световните агенции никой не обвинява българските служби за допуснати грешки или небрежност“.

 

България е спряла да прилага задължителните мерки и затова е уязвима и е нападната.Това коментира лидерът на ДСБ Иван Костов в кулоарите на парламента.

„Виновни за това, че България в момента е беззащитна да посрещне заплаха от терористичен акт, е кабинетът. Причината се състои в това, че България е свалила приоритета на заплахата от терористичен акт и не е подготвила и не поддържа готовност да отразява такива заплахи“, каза Костов. По думите му подобен атентат не може да е изненада в свят, в който тероризмът е сложил тежък отпечатък след 11 септември 2001 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук