11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Атентаторът от Сарафово е алжирец, обучаван за терорист в Южен Ливан

Загиналият терорист от Сарафово е алжирец, това е установило българското и международното разследване на атентата от 18 юли 2012 г., при който на летището край Бургас загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус. Това научи „Преса“ от информирани източници. От прокуратурата отказаха всякакъв коментар.

 

атентатор, Летище БургасМиналия петък в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е установена националността и самоличността на взривения атентатор от Сарафово. Според него това ще удължи срока за разследването на атентата.

Досега разкриването на самоличността на взривения с бомбата на летището беше големия препъникамък в разследването на терористичния акт. Въпреки че има ДНК проба от загиналия мъж, проверките в базата данни на ФБР, ЦРУ, Интерпол, Европол и западни спецслужби не доведе до разкриването на името на камикадзето от Сарафово. Пробив е направен в Близкия изток, твърдят източниците на „Преса“. Атентаторът е роден в Алжир, живял е в Мароко, но е обучаван в терористични лагери в Южен Ливан, са установили разследващите. „Ливанската връзка“ се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан с канадско и ливанско гражданство. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там, сочат последните разкрития. Разследването на атентата установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

Край останките от тялото на мъртвия атентатор полицията откри фалшива лична карта на името на Жак Фелип-Мартен от Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. По-късно беше установено, че тримата атентатори са влезли у нас на 28 юни 2012 г. с влак от Варшава, като са носели със себе си и компонентите на бомбата. Все още се издирва четвърти терорист, който е пристигнал в България с кола през граничния пункт Капитан Андреево от Турция. Мъжът е представил на границата венецуелски паспорт на името на Джон Джагет.

След атентата е направена проверка и със съдействието на чужди спецслужби и Интерпол е установено, че паспортът на Джон е фалшив. Мъжът, който бил с характерни арабски черти, се подвизавал в България с ливански паспорт. Пътувал до Бургас с автобус и влак, след което се присъединил към екипа край морето. Има предположения, че Джон Джагет е бил шефът на екипа терористи, но това засега не е доказано. Според друга версия той е сглобил бомбата, взривила съучастника му дистанционно край автобуса с израелски туристи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук