7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Аудио – визуален концерт отбелязва 63 години от рождението на Емил Чакъров

 С аудио-визуален спектакъл на 29 юни ще бъде отбелязана 63 – годишнината от рождението на гениалния български музикант и диригент Емил Чакъров. Концертът в чест на видния бургазлия ще се проведе от 18.00 часа в залата на библиотека „П. К. Яворов“. Това стана ясно от пресконференция, провела се в Община Бургас, по повод бележитата годишнина. „В спектакъла са събрани едни от най-емблематичните творчески изяви от 1987, `88 и `89 год. на получилия световна известност диригент“, сподели Мила Младенова – председател на Черноморската асоциация на жените, която е организатор на тържествената инициатива.

            „Той бе много добър цигулар, но неговата голяма любов бе диригентската палка. Първите уроци по дирижиране му даде проф. Иван Вульпе в Бургас“, заяви Радка Памукова, учителка и биограф на Емил Чакъров, която разказа накратко за живота и успехите на диригента.

По време на срещата, организаторите споделиха желанието си концертът по повод рождението на Емил Чакъров да бъде само първата стъпка към съхраняване на паметта на диригента, покорил всички световни музикални върхове. Те предложиха да бъде създаден инициативен комитет на негово име от изтъкнати музиканти и общественици, който с подкрепата на Община Бургас да предложи за удостояване диригента за „Почетен гражданин на Бургас“, както и една от улиците в родния Бургас да носи името му. Друга  идея на организаторите е да бъдат възстановени Музикалните празници „Емил Чакъров“, създадени през 1996 год. и прекъснати преди три години.

            „Кметът Димитър Николов прие идеята и докладната записка с предложение за удостояване с почетно гражданство на името на Емил Чакъров е вече готова. Тя е внесена и още на следващата сесия на Общинския съвет ще бъде разгледана“, заяви директорът на общинската дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността“ Весела Йорданова. „Още тази година по време на Летните музикални празници от името на кмета Димитър Николов ще бъде връчена награда на името на Емил Чакъров“, сподели Весела Йорданова.

            Присъстващите на срещата се обединиха около идеята за създаване и провеждане в Бургас на майсторски клас за симфонични диригенти всяка година или на две години веднъж.

            В разговора взеха участие още Красимира Костова – бивш директор на Бургаската опера и Вяра Михайлова – диригент на оперния хор, които също споделиха своите спомени, свързани с човека, покорил световните оперни сцени – Ковънт Гардън, Метрополитан, Миланската Ла скала, Ленинградската, Лондонската, Френската, Берлинската, Бостънската и мн. др.

emil-cakarov.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук