13.2 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Ахелойци се стягат за протест срещу новия обход

Жители на Ахелой се стягат за протест срещу проекта за обход на града. Вчера шефът на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов направи първа копка за изпълнение на трасето, което местните чакат вече двадесет години. Вместо с поздравления обаче, церемонията започна със закани за организиране на мащабна демонстрация на недоволство.

Причината – по план трасето ще преминава над общинския път Ахелой – Тънково с изграждането на надлез. Според ахелойци обаче, връзката с общинския път и четирилентовия обход, трябва да бъде осъществена чрез кръгово кръстовище.

„Фирмата ще дойде, ще си изпълни проекта, но ние ще останем тук. Как ще се осъществи връзката с града с този обход. Трябва да се направи кръгово. Ще стане като с магистралите. Хората ще подминават Ахелой“, смятат жителите на курортния град.

От своя страна, Атанасов обясни, че евентуална промяна в проекта би забавила изграждането на обхода с поне две години. Надлезът бил най-доброто решение. „Кръговите кръстовища затрудняват трафика. Излизат и по-скъпо. Все пак можем да помислим за опция, която да свърже новата отсечка с общинския път“, обясни шефът на АПИ.

Жители на Ахелой обявиха още, че обществено обсъждане на проекта не е имало и мнението им не е било взето под внимание. Нещо, което кметът на населеното място отхвърли категорично.

В строителството на отсечката, с дължина 4,5 км, ще се инвестират около 23,2 млн. лв. Средствата са от републиканския бюджет. Предвидено е строителство на две нови големи съоръжения. Едното е пътен надлез, който ще осъществи връзка между Тънково и Ахелой, а другото е мост над р. Ахелой. Ще се изгради и нова пътна връзка, свързваща Ахелой и Слънчев бряг, както и пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук