19.3 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Ахелой отбеляза 1096 години от великата битка на Цар Симеон

На 20 август се навършиха 1096 години от битката при река Ахелой между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия. Жителите на град Ахелой и тази година отбелязаха подобаващо славната победа на България.

Честването започна с празнично шествие от Читалище „Светлина-1934“ до паметника на цар Симеон и неговите войни, където беше отслужена заупокойна молитва за загиналите войни.Слово за значението на Ахелойската битка за българската история произнесе доцент-доктор Иван Лазаров – преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“.

С поклон пред загиналите, венци и цветя пред паметника им поднесоха заместник кметовете на община Поморие Янчо Илиев и Илия Джингов, заместник-председателят на общинския съвет Неделчо Стайков, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, както и присъстващите жители и гости на Ахелой.

Тържествата продължиха с  прекрасния концерт на откритата сцена в парка, включващ  изпълнения на оркестраните от „Кракольол сити оркестра“-Полша,  „Музик скуоло немчице над ханоу“-Чехия, танцьорите от група „Вихорлат“- Словакия, ФФ „Трепетлика“, ТС“Дъга“и попизпълнеията на Виктор, Карина и Георги.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук