13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Ахтопол вече има герб

Общинският  съвет в Царево разгледа докладна записка от кмета на Ахтопол  инж.Атанас Желязков, относно одобряване на герб на морския град.

„Към настоящият момент гр.Ахтопол няма герб, който да символизира териториалната му идентичност. Липсата на такъв важен символ породи необходимостта от провеждането на конкурс за изработването му. По инициатива на кметството такъв конкурс се порведе със съдействието на ректора на Националната Художествена Академия проф.Светослав Кокалов. GERB-AHTOPOL1_001В заданието за изработване на герба бяха включени като задължителни емблематичните за гр.Ахтопол море, фар, кукумявката и богинята Агата.“ – заяви от трибуната кметът на града инж.Атанас Желязков.

Преподавателите от НХА заедно с местна комисия са отсяли предложенията на студентите и от близо двадесет проекта на финала за обществено обсъждане са представени четири варианта.

Одобреният днес герб е дело на студентката Мария Цакова и представлява щит разделен на три части с корона изобразяваща крепостна стена, а отдолу е поставен девиза – „Град на любовта“.

кмет на АхтополДокладната бе подкрепена от групата на ГЕРБ и ДСБ с 9 гласа „За”, а 3 съветници от групата на БСП гласуваха с „Въздържал се”.

„Искам да благодаря на общинските съветници, че подкрепиха докладната. Честитя на всички граждани новатят символ на града. Гербът е традиция, разказваща една стара история в модерен стил.” – заяви кметът Желязков след като докладната бе приета.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук