11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Бабинден и Несебър – по стар народен обичай

По стара традиция днес в община Несебър бе отбелязан Бабинден. Всяка година жените от ФФ “Българка“ при читалище „Яна Лъскова“ и Тракийско дружество – Несебър, възобновяват всички стари народни обичаи, за да ги предадат на бъдещото поколение и те да бъдат запазени в съзнанието на наследниците.

Малко преди да посетят Общинска администрация, колоритно, с много усмивки и весело настроение, жените пресъздадоха обичая „Бабуване“ пред Тракийския клуб. „Колкото лесно се хлъзга този сапун, толкова лесно да се раждат децата“ – това каза „Бабата“, след като по традиция ръцете й бяха измити с вода и сапун. Обичаят  продължи с кръшни хора и песни, изпълнени от групата, за да се чуе в Несебър, че днес е женски празник – празник на акушерката, тази която поема децата и новия живот, който се ражда.

След това, под съпровода на тъпан и гайда и с бебета (кукли) на ръце, жените се отправиха към местната администрация, където ги посрещнаха кметът Николай Димитров, председателят на Общински съвет- Несебър Румен Кулев, заместник-кметът Лазар Япаджиев. Градоначалникът ги поздрави с празника, пожела им  здраве и дълголетие и им благодари, че поддържат традициите живи. „Бабата“ ориса през 2016-та да има още по-голяма раждаемост от  2015 година, когато на територията на община Несебър са се родили 315 бебета.

„Бабата”  пожела на тези, които нямат още деца, да имат, на тези, които имат – още едно, на тези, които не са станали баба и дядо – да станат. На присъстващите бяха раздадени  китки здравец, вързани с червен конец, като се счита, че това ще им донесе много здраве и много деца. След това жените от ФФ “Българка“ и Тракийско дружество – Несебър извиха кръшно българско хоро през сградата на местната администрация.

Община Несебър е една от малкото в страната, която реално прилага съвременните европейски изисквания за социално отговорна политика и грижа към гражданите- от най-малките до най-възрастните. Приоритет за нейното ръководството е модернизирането, разширяването и строителството на детски градини, което пък гарантира доброто отглеждане на бъдещите несебърски граждани в комфортни и модерни условия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук