18.8 C
Бургас
събота, май 11, 2024

Банковият обирджия от Сливен пак влиза в съда

На 28 януари Стефан Стефанов, който направи опит да обере банков клон в Сливен, отново влиза в съда. Делото е върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Бургас.

©Снимка:novinite.bg

Окръжен съд – Сливен призна Стефанов за виновен в извършване на 8 деяния. Опитът за грабеж е в особено големи размери и деецът е бил въоръжен, като опитът за грабеж е придружен с опит за убийство на охранител на банковия клон.

Апелативен съд – Бургас обаче измени постановената на Стефанов от Окръжен съд – Сливен присъда като наложеното му общо наказание от 15 години е намалено на 13 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. С въззивното решение бе потвърдена първоинстанционната присъда в частта на присъденото на пострадалия охранител обезщетение от 160 хил. лв.

Върховният касационен съд намира, че апелативната инстанция е проявила ненужна снизходителност и върна делото за ново разглеждане. В решението си върховните съдии посочват, че наказанието трябва да бъде определено при превес на отегчаващите вината на Стефанов данни. Те обръщат внимание, че „изключително високата степен на обществена опасност на конкретното деяние предвид извършената предварителна подготовка, начина и продължителността на извършването му, причините да не бъде довършено, които обстоятелства сочат на съществена степен на засягане на правно защитен обект“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук