16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Барселона спечели първото място в конкурса на Фондация „Блумбърг“

Фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг Bloomberg Philanthropies ще отпусне на Барселона 5 млн. евро, след като испанският град спечели голямата награда в конкурса за идеи „Предизвикателство за кметове 2014“, съобщи archdaily.com. Барселона участва в конкурса с план за разрешаването на проблема със застаряващото население и се състезава с още 20 други града от Европа с население от над 100 000 души. 
travelsurround.com

Наградата е създадена, за да насърчи най-оригиналните и приложими решения на местните власти за справяне с реални социални проблеми в областта на общественото здравеопазване, безработицата, транспорта.

Предложенията на властите в гръцката столица Атина, британския Кърклийс, Стокхолм и Варшава са класирани на второ място от фондацията, за което всеки от градовете ще получи награда от 1 млн. евро. Планът, за който Барселона спечели голямата награда, цели да се осигури добър стандарт на живот на застаряващото население и предвижда създаването на мрежа Trust Network, в която включително и чрез цифрови технологии, да бъдат включени близки, роднини, съседи, доброволци и приятели на възрастните хора, така че да се запълнят пропуските в системите за здравно обслужване и социално подпомагане. Програмата на града е свързана с прогнози, според които до 2040 г. една четвърт от гражданите на Барселона ще бъде над 65 години.

Атина печели второ място в надпреварата за предложението си да се създаде онлайн платформа, която насърчава участието на гражданите при взимането на решения, като идеята е така да се намерят максимално добри решения на проблемите. Идеята е провокирана от разрушителния ефект, който икономическата криза нанесе на гръцката икономика и създаде редица социални порблеми, предава dnevnik.bg Управата на британския Кърклийс предвижда създаването на онлайн платформа, която да помага на хората да заемат или да търгуват своите нежелани вещи. Идеята също е провокирана от икономическата криза и големите бюджетни съкращения. Според властите в общината улесняването на размяната и продажбата на употребявани вещи може да компенсира щетите.

Стокхолм печели с проект, чиято цел е да се насърчи устойчивото развитие чрез създаване заедно с неговите жители на Biochar – вещество, което насърчава растежа на дърветата и пречиства водата. За да се подобри достъпността на жителите с увредено зрение, управата на Варшава предлага да се монтират предаватели в целия град, които да комуникират със смартфон приложения и така да помагат на слепите да се ориентират по-добре при придвижването си в града. За първи път тази година в конкурса бяха допуснати до участие европейски градове. Сред тях бяха и София и Стара Загора, чиито проекти стигнаха до финалния етап, а също и Бургас, който се представи с проекта „Платформа за безопасно придвижване в градски условия“. Миналата година голямата награда спечели град Провидънс от щата Роуд Айлънд, който представи проект за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук