18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Баща поръчал на зет си да убие сина му

63-годишен мъж от поморийското с. Дъбник е задържан като поръчител на убийството на собствения си син, арестуван е и зет му, за когото пък се предполага, че е директният извършител, съобщава 24 часа. Зад решетките са прибрани Исмаил Христем и 29-годишният му зет Николай Христов. Те са задържани на 4.09, а вчера окръжният съдия Стефан Стойков ги остави за постоянно зад решетките. Срещу тях е повдигнато обвинение за убийство по чл.116, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, до живот или до живот без право на замяна.

Пръв е арестуван зетят Николай.

Той е сгащен да изравя останките на жертвата – 33-годишният Сюлейман Христем от гориста местност на 7 км от руенското село Сини рид, научи „24 часа“.

Мъжът искал да залее костите с киселина и така да ги унищожи, подплашен, че се е разчуло за убийството и полицията всеки момент може да го задържи.

Въпреки че самоличността на убития е потвърдена по останките от дрехи, обувка и часовник, както и от извършената аутопсия, са взети и ДНК проби.

„Задържането на заподозрения на местопрестъплението беше най-важната част от работата ни. Трябваше да създадем подходяща ситуация и да провокираме извършителя да действа“, сподели шефът на „Криминална полиция“ в Бургас Николай Николов. Шефът на полицейската дирекция комисар Милен Димитров пък определи действията на разследващите като „брилянтна оперативна комбинация“.

Часове след ареста на зетя полицаите щракват белезници и около ръцете на бащата Исмаил.

Той не трепва.

Всъщност 33-годишният Сюлейман е убит още през януари 2007 г., но първоначално в полицията е подаден сигнал, че мъжът е изчезнал. Подава го баща му. Така на 21 януари 2007 г. е образувано досъдебно производство по чл.142 от НК за отвличане.

Работата на полицията обаче не спира и през 2008 се събират данни за съпричастността на бащата и зетя към изчезването на Сюлейман. Подлагат двамата на детектор на лъжата, който дава определени насоки на разследващите.

Докато няма труп обаче, няма убийство. Междувременно зетят Николай на няколко пъти пътува зад граница, тъй като известно време работи като шофьор в Норвегия.

„В началото на 2011 г. се получи оперативна информация за механизма на престъплението и за мястото, където е скрито тялото на убития. Бяха извършени определени процесуални следствени действия и така се стигна до арестите“, обобщава криминалист №1 Николай Николов. „На 4 септември локализирахме мястото, беше извършен оглед. Задържаният Николай направи самопризнания и посочи поръчителя – бащата на жертвата“, разказа Живко Даскалов, началник на група „Престъпления против личността“.

Оказва се, че пъкленият план за убийството на 33-годишния мъж е замислен от бащата и зетя. Двамата решили да изведат Сюлейман извън селото под предлог, че ще копаят могила, в която имало ценни археологически находки. Понеже мъжете от фамилията били иманяри, Сюлейман лесно се подлъгал. Като стигнали до въпросното място, зетят Николай го почерпил обилно с ракия. Междувременно го накарал да започне с разкопките. След като Сюлейман изкопал голям ров, бил ударен с метална бухалка по главата. После тялото му било бутнато в дупката и затрупано с камъни. Криминалисти предполагат, че фаталният удар по главата е нанесен от зетя. Той обаче твърди, че имало съучастник, който избягал и че е само очевидец. Вчера лансира тази си версия и в съда.

Версията на бащата пък е, че поръчал на зетя да сплаши сина, а не да го ликвидира. Пред съдия Стойков възрастният мъж каза, че няма участие в убийство, а зет му го топи и го изнудва за пари. Веднъж вече му искал 4000 евро.

Спор за пари и честото пиянство на жертвата са най-вероятните причини за престъплението, но не е изключено младият Сюлейман да е научил някаква тайна, свързана с иманярските наклонности на семейството, допускат запознати.

Многодетната фамилия на 63-годишния Сюлейман Христем разполагала с пари. Според хора от селото те идвали от една от дъщерите, която била женена за заможен германец. Сюлейман обаче се оплаквал пред близки, че получавал жълти стотинки от тези средства.

63-годишният Исмаил имал общо три дъщери и трима сина, но преди 5-6 години едно от момчетата му загинало в катастрофа между Каблешково и Дъбник.

Братът на убития: Не разбирам какво става

Оставете ме, не разбирам какво става. Това смотолеви на развален български братът на жертвата в съда и избяга от репортерите. Младото момче, което отказа да си каже името, се скри до адвокат Събин Дучев, защитник на баща му, и през цялото време остана безмълвно.

По време на заседанието в съдебната зала той заяви пред репортер на „24 часа“, че не разбрал почти нищо от това, което се говори вътре.

Бащата Исмаил също трудно говореше български, но успя да каже пред съда, че иска да бъде пуснат под домашен арест. Оказа се, че той вече е съден преди години за престъпление против данъчната система. Има основно образование.

Зетят Николай пък призова магистрати и полиция да си свършат работата и да докажат, че бащата е поръчал убийството на собствения си син..

Кметът: Исмаил е корав, няма чувства

„Цялото семейство на Исмаил нищо не работи. Бяха бедни, но сега са богати, защото ги издържа дъщерята от Германия. Тя е женена за някакъв фабрикант“, каза кметът на Дъбник Осман Исмаил.

Той научил за семейната драма едва след арестите на 4 септември. Разказва, че през годините бащата Исмаил не говорил за изчезналия си син. Описва съселянина си като строг и лишен от емоции човек. Жена му била добра и кротка, но глухоняма.

Докато бил жив, Сюлейман често се карал със зет си Николай. Българинът се оженил за една от дъщерите на Исмаил преди 6-7 години и вдигнал къща в Дъбник. Има дъщеричка на 4 години. Цялото село е потресено от неочакваните разкрития около смъртта на 33-годишния Сюлейман Христем.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук