16.5 C
Бургас
неделя, май 12, 2024

БДЗП споделя опит в управлението на бургаските езера с експерти от цялата страна

Българско дружество за защита на птиците ще сподели опита си в управлението на бургаските езера с експерти от цялата страна. В петък в защитена местност „Пода” ще бъдат демонстрирани на представители на Министерството на околната среда и водите и няколко природни парка иновативни практики при управлението на влажни зони, които бяха осъществени при изпълнението на проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС.

©BDZP

Нововъведените в страната ни дейности за възстановяване на влажни зони са премахване на стара тръстика във водите на защитена местност „Пода”, чрез използване на специализирана плаваща техника (амфибийна машина) и изгаряне, както и създаване на нови водни басейни, чрез използване на големи изкопни машини, съобщават от дружеството.

БДЗП – Бургас работи усилено и по обезопасяването на опасната за птиците електропреносна мрежа у нас чрез поставяне на изолации и дивертори. През август и септември в района на Атанасовско езеро бяха поставени със съдействието на ЕВН първите за България 760 дивертора (въртящи се пластинки), които предупреждават птиците за опасните проводници. Те също ще бъдат представени на участниците в срещата.

©BDZP

На срещата, организирана от партньорите на проект „Живот за Бургаските езера” Българска фондация Биоразнообразие, освен обмяна на опит и практическо запознаване с положителните природозащитни практики ще бъдат обсъдени съществуващите в страната проблеми по поддържане на влажните зони и възможностите за бъдещо сътрудничество в това направление.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук