13.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

„Безопасни улици от Валя“ към ЕК: Не спирайте с негативните доклади към съдебната ни система!

47 родители от Фондация „Безопасни улици от Валя“, призовават Европейската комисия да не спира с негативните доклади към съдебната ни система, защото в България се убива безнаказано. Те разпространиха писмо, адресирано  до  Жозе Мануел Дурао Барозо- председател на Европейската комисия; до Катрин Дей- генерален секретар на Европейската комисия; до Мартин Шулц- председател на Европейския парламент; до посланиците на страните от ЕС и до всички български и чужди медии.

 

 
 
„Ако народът можеше да напише такъв доклад,  той със сигурност щеше да е по-негативен. Съдебната ни система няма да се самореформира , тя не иска  и от  това страда цялото ни общество”, пишат родителите .”
„Не ни приемайте в Шенгенската зона с така работеща правосъдна система.  Ще се срамувате от нас!  Ние самите се срамуваме от себе си…”.

Родителите на загиналите по пътищата деца, призовават европейските институции да прибавят към докладите си за България, освен корупцията,  и проблема с високия процент на пътни инциденти у нас, завършващи с условните присъди за убийство на пътя.

Те посочват, че  статистиката сочи, че за година  1000 са загиналите и 9500 ранените на пътя у нас . 93% от виновните водачи се наказват с условни присъди и дори с по-леки наказания. Само 7%  са ефективните присъди/98% от тях са за рецидив/.

 

Родителите напомнят, че България е поела редица ангажименти за намаляване на транспортната престъпност, но това няма да се случи въпреки усилията на МВР и правителството, ако не се променят порочните съдебни практики.

 

  „Съдебната ни система обаче, потънала в собственото си усещане за недосегаемост, отказва  да чуе гласа на народа, на който всъщност са призвани да служат и от чиито данъци се формират немалките им заплати. Корупцията и съмнителните нравствени ценности на магистратите ни,  за които се пише в докладите на Европейската комисия не са тайна за никой в България. Съдебната ни система е с най-ниска степен на доверие според официални проучвания. Тази затворена,  кастова система,  отказва да се съобразява както с общественото мнение, така и с вашите доклади. Те все по-зле разбират какво им казвате. Последното разбирайте буквално- лидерите на съдебната власт не се преструват, те наистина не разбират какво се иска от тях.
Наред с организираната престъпност и корупцията,  ние поставяме на дневен ред загиналите по пътищата невинни хора и държим отговорни за това основно съдебната ни система.  Ако беше адекватна,  нашите деца можеше да са живи.”, се посочва в отвореното писмо.
 
 
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук