14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Без 10-годишна давност за необезпечените дългове

Няма да има 10-годишна абсолютна давност на необезпечените дългове за физически лица. Това решиха депутатите при гласуването на последните промени в ГПК. Предложението бе на ГЕРБ, но в крайна сметка бе отхвърлена от зала, а преди това и в праната комисия.

Предложението бе отхвърлено с гласовете на 114 от народните представители.  Даниел Кирилов от ГЕРБ, който оглавява  комисията, обясни, че тази идея не намерила подкрепата сред съдебната практика и учените. По думите му 10 г. е кратък срок и така длъжникът ще бъде изкушен да укрива дългове продължително време. Кирилов обясни, че и в момента в ГПК има възможност длъжникът да бъде разтоварен, ако се чувства притиснат  и това може да се развие . По думите му и сега един длъжник може да отиде при районния съдия и да декларира и обяви цялото си имущество.  „За съжаление свръхдлъжници ми пишат от Лондон и ми държат сметка защо този закон не се приема“, обясни Кирилов, цитиран от „Монитор“.

От БСП пък обясниха, че това е неуспешен опит да се реши проблема с „вечния длъжник“, защото повече дългове към банки са обезпечени или чрез залог, или чрез ипотека или пък чрез поръчители. Според червените решението се крие в приемане на закон за частния фалит.

Преди това депутатите гласуваха възможността длъжникът да оспорва оценката на имота, ако той да дава на публична продан. Поводът е  да се предотврати практиката имоти да се продават на много ниски цени, а хората да продължават да бъдат длъжници. Разписан е и механизмът по който това ще става. Сред другите текстове е този какъв размер над минималната заплата може да бъде запориран при дълг. В момента, ако получаваме под 460 лева, тези доходи не могат да се пипат. Ако обаче получаваме например 530 лева, то остават 70 лева върху, които може да бъде наложен запор. Досега се взимаше 1/5 от тази сума, а занапред това ще  бъде 1/4.,

Междувременно омбудсманът Мая Манолова обясни в кулоарите на парламента, че след 6 месеца е готова да внесе нови предложения за промени в  ГПК, ако тези не работят или има някъде пропуски, особено ако ЧСИ-та се опитват да заобикалят закона. Манолова обяви, че още една битка на гражданите срещу несправедливостите е спечелена и се закани, че от утре на ред са банките. Прекратява се тормозът върху гражданите, гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят., обясни Манолова. Хората ще могат да си платят дълга по време на съдебния процес, намаляват се таксите за ЧСИ, обобщи тя.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук